oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šircelj: Predlog rebalansa največ jemlje na področju investicij

Deli na:
Šircelj: Predlog rebalansa največ jemlje na področju investicij

Foto: Bobo

Vladni predlog rebalansa proračuna za letos ni investicijsko-razvojno naravnan, saj največ denarja jemlje na področju investicij, kar pomeni, da na tej podlagi ne bo mogoče pričakovati zagona gospodarstva, je v izjavi za medije dejal poslanec SDS Andrej Šircelj. Poudaril je, da v rebalansu tudi ni ukrepov za izboljšanje javnega sektorja.

Šircelj je pojasnil, da je vsak proračun narejen na podlagi določenih gospodarskih in finančnih gibanj, ki pomenijo osnovo za nadaljnje načrtovanje vseh makroekonomskih kazalnikov, kar je veljalo tudi za proračuna za leti 2013 in 2014. "So se pa makroekonomski kazalci spremenili, zato je tudi možno, da pride do sprememb," je dodal.

Po njegovem mnenju z vladnim predlogom rebalansa proračuna za leto 2013 ni bil narejen kvalitativen preskok v javni upravi, prav tako v njem tudi niso predvideni ukrepi, ki bi izboljšali kvaliteto javnega sektorja ter kvaliteto storitev, ki jo od javnega sektorja davkoplačevalci pričakujejo.

"Veliko več bo treba narediti na področju javnega sektorja, ne le v smislu splošnega zniževanja plač in večje uravnilovke, temveč v povečanju kvalitet storitev," je dejal.

Šircelj v rebalansu pogreša ukrepe, ki bi spodbudili vlagatelje, tako domače kot tuje, za neposredne investicije. Po njegovih besedah smo namreč v položaju, ko bi za vlagatelje morali pripraviti ciljne ukrepe oziroma jim pokazati, katere investicije so tiste, ki bodo na razpolago, ki bodo brez administrativnih bremen in ki bodo potekale ob boljših finančnih pogojih.

V četrtek naj bi namreč vlada potrdila rebalans proračuna za letošnje leto. Kot je v torek pojasnila predsednica vlade Alenka Bratušek, je bil proračun za leto 2013 pripravljen popolnoma nerealno.

Predlog rebalansa proračuna predvideva zmanjšanje porabe za 25 milijonov evrov. Za toliko naj bi se torej zmanjšali odhodki, ki so v veljavnem proračunu predvideni v višini 9,6 milijarde evrov. V samem predlogu gre povečini za prerazporejanje sredstev med ministrstvi.