sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mramor: Izredno pomembno, da se Slovenija ta teden izkaže kot verodostojna

Deli na:
Mramor: Izredno pomembno, da se Slovenija ta teden izkaže kot verodostojna

Foto: Bobo

V EU nekateri dvomijo, da bo Sloveniji letos uspelo odpraviti presežni javnofinančni primanjkljaj, zato je izredno pomembno, da se ta teden izkažemo kot verodostojni, je opozoril finančni minister Dušan Mramor ob začetku razprave o rebalansu proračuna.

Minister je po pogovorih, ki jih je imel te dni v Bruslju, povedal, da v EU izjemno podrobno spremljajo dogajanje v Sloveniji.

Čeprav je bila Evropska komisija zelo pozitivna do dogajanja v Sloveniji in pričakuje, da bo primanjkljaj letos znašal 2,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), pa so tudi takšni, ki zelo dvomijo, da bo Sloveniji to uspelo, je opozoril minister.

"Zato je tako izredno pomembno, da se ta teden izkažemo kot verodostojni," je poudaril.

Slovenija je v postopku zaradi presežnega primanjkljaja od leta 2009. Letos bi ga morala zmanjšati pod tri odstotke BDP, sicer lahko komisija zaostri postopek, ki v skrajnem primeru za kršiteljico predvideva finančno kazen.

Slovenija je pod drobnogledom Bruslja tudi zaradi makroekonomskih neravnovesij. Je edina članica unije, za katero je komisija dve leti zapored presodila, da se sooča s presežnimi neravnovesji.

Postopka zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij, ki v skrajnem primeru prav tako predvideva finančne kazni, EU sicer za zdaj še ni sprožila proti nobeni članici.

Sedaj poteka nov krog ocenjevanja. Slovenija je v skupini držav, ki jih bo komisija temeljito preverila. Ocene se pričakujejo spomladi.

Mramor je sicer zelo optimističen, da komisija proti Sloveniji ne bo sprožila postopka zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij, a poudarja, da je treba nadaljevati z zastavljenimi načrti.

Ogromno je že bilo narejenega, kar se je pokazalo tudi ob zadnjem obisku misije Evropske komisije v Sloveniji, ko so lahko odkljukali kar precej evropskih priporočil, druga pa so v izvrševanju, tako da sem zelo pozitiven, je dejal minister.

Ob tem je opozoril, da se je sedaj ključno osredotočiti na gospodarsko rast in zaposlovanje, ter spomnil, da se je odnos do Slovenija izjemno spremenil tisti trenutek, ko so se izboljšale napovedi za rast.