Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Proračunski primanjkljaj se bo povečal na 1,2 milijarde evrov

Deli na:
Proračunski primanjkljaj se bo povečal na 1,2 milijarde evrov

Foto: Reuters

V skladu z napovedmi finančnega ministra Dušana Mramorja bo vlada danes sprejela predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Državnemu zboru bo tako le dva meseca pred iztekom leta predlagala, naj dovoljeni primanjkljaj zviša za 200 milijonov evrov.

Namesto načrtovanih 8,6 milijarde evrov se bo letos v proračun steklo nekaj manj kot 8,4 milijarde evrov, so izračunali na finančnem ministrstvu. Do razlike v višini 237 milijonov evrov je prišlo predvsem zaradi izpada nepremičninskega davka, manj denarja od načrtovanega smo prejeli tudi iz evropskega proračuna. Po drugi strani so višji prilivi od davka na dodano vrednost, proračun pa je imel tudi dodatne prihodke zaradi podeljenih koncesij mobilnim operaterjem.

Proračunski odhodki se bodo z rebalansom malenkost zmanjšali in bodo določeni pri 9,6 milijarde evrov. Ker strukturni ukrepi niso več možni, bodo prihranke iskali predvsem po ministrstvih s krčenjem porabe.

S tem se bo primanjkljaj povečal na 1,2 milijarde evrov, izraženo v deležu bruto domačega proizvoda pa s 3,2 na 3,4 odstotka.

Ker smo že skoraj pred koncem leta, rebalansa ni mogoče izvesti brez povečanja obsega možnega zadolževanja, ugotavljajo na finančnem ministrstvu. Z novelo zakona o izvrševanju proračuna, ki naj bi jo vlada prav tako v danes poslala v obravnavo v DZ, tako predlagajo zvišanje najvišjega možnega obsega zadolževanja države v letu 2014, in sicer z nekaj manj kot 4,9 milijarde evrov na 5,9 milijarde evrov.

Vlada bo danes obravnavala tudi predlog novele zakona o visokem šolstvu, ki ureja vprašanje neakreditiranih študijskih programov in pravice študentov. V skladu z novelo bi veljavnost študijskih programov, ki jim akreditacija ni bila podaljšana, podaljšali do 30. septembra 2018.