bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković vztraja pri iskanju koalicije

Deli na:
Janković vztraja pri iskanju koalicije

Foto: Bobo

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković tudi po zapletih na ustanovni seji DZ nadaljuje pogajanja s strankami za oblikovanje koalicije. Kot je dejal v izjavi novinarjem pred parlamentom, je svojo ponudbo že poslal strankam, ki so bile doslej na pogovorih, zlasti pa "glavnima". Pogovore ima že danes in v petek, kar je že potrdil Gregor Virant.

"S pogovori grem naprej in videli bomo, kdo drži figo v žepu," pravi Janković. Po njegovih besedah je pomembno, da se vlada čim prej oblikuje, s pogajanji za sestavo koalicije pa bo nadaljeval, dokler bo obstajala možnost za oblikovanje vlade, ki bo operativna, strokovna in timska. Sicer bo "zadevo zaključil".

Janković zatrjuje, da prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik Liste Virant na ustanovni seji DZ nista "požgala mostov" njegove vlade. Ponovil je, da so za predsednico DZ predlagali po njegovih besedah odlično kandidatko Mašo Kociper, ki je nov obraz. Po njegovih besedah so jo predlagali zato, ker so bili za predsedniško mesto DZ dejansko trije kandidati, predsednik SD Borut Pahor, Virant in Erjavec. Danes bi se, pravi Janković, glede kandidature Kociprove odločil enako.

Kot je pojasnil, je predsedujoči DZ na seji med glasovanji za predsednika pozval, naj se stranke poskušajo dogovoriti glede kandidatov. "Mi smo se dogovorili, nevede, da poteka še en dogovor," pojasnjuje Janković dogovor Pozitivne Slovenije in SD, da podpreta Kociprovo v tretjem poskusu. Dodaja pa, da ima vsak pravico do svojega kandidata. Na novinarsko vprašanje, ali je bil to nož v hrbet, odgovarja z vprašanjem: "S čigave strani?"

Ne strinja pa se, da imata Virant in Erjavec sedaj boljša pogajalska izhodišča pri oblikovanju njegove koalicije. Po neuradnih informacijah naj bi bil Erjavec razočaran, ker ni postal predsednik DZ. Janković je pred srečanjem sindikatov s predstavniki parlamentarnih strank te informacije komentiral z besedami, da je Erjavec povedal, "da je edino, kar ga zanima, to mesto in ga ne zanima mesto v vladi".Jankoviću se zdi zanimivo, da so v času volitev vsi komentirali izjavo predsednika republike Danila Türka, da bo razmislil, komu bo podelil možnost mandatarstva. Janković zatrjuje, da je bil tedaj edini, ki je dejal, da bo predsednik "že prav naredil".

Janković sicer meni, da je tudi tehnični mandatar ena od možnosti. "Če se bodo zmenili, bodo pač morali dobiti večino glasov in stvar bo zaključena," je dejal. Na vprašanje, ali bi podprl tehničnega mandatarja v smislu vlade narodne enotnosti, če njemu koalicije ne bi uspelo sestaviti, pa ni odgovoril.

Pahor mu, pravi, sicer "ne predstavlja nobenega problema". Po Jankovićevih besedah so v Pozitivni Sloveniji stranki SD pojasnili, da ne morejo nikogar predlagati za predsednika DZ, dokler ni koalicijskega dogovora.

Predsednik Pozitivne Slovenije sicer meni, da je iniciativa oblikovanja vlade še vedno pri njem, ker vodi tretji krog pogovorov z istimi partnerji kot v prvih dveh krogih.