Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dvolična Janševa vlada omejuje dostop do uradnih fotografij, ki jih plačamo davkoplačevalci, hkrati pa zahteva brezplačen servis STA

Deli na:
Dvolična Janševa vlada omejuje dostop do uradnih fotografij, ki jih plačamo davkoplačevalci, hkrati pa zahteva brezplačen servis STA

Viktor Orban in Janez Janša na srečanju premierjev držav višegrajske skupine v Ljubljani - večje različice te fotografije nam služba za stike z javnostjo kabineta predsednika vlade ni hotela posredovati. - Foto: Vlada RS

Uredništvo Reporterja je vlado zaprosilo za fotografije s sprejema premierjev držav višegrajske skupine, ki jih je 9. julija pred Narodno galerijo gostil predsednik vlade Janez Janša.

Na tem uradnem dogodku je bil lahko navzoč izključno uradni fotograf vlade, fotografije pa so nato objavili na tviter profilu vlade RS, nekatere je nato po svojem tviter profilu delil premier Janša.

Toda za objavo v reviji bi potrebovali večjo resolucijo fotografij, zato smo se obrnili na uradnega fotografa, ki pa nam je sporočil, da služba za stike z javnostjo kabineta predsednika vlade dovoli objavo le avtoriziranih fotografij, ki so objavljene na spletnem portalu vlade. Tam pa je objavljenih osem fotografij s tiskovne konference, kjer so bili lahko navzoči tudi drugi fotografi.

Gre torej za dva različna dogodka: na enem je bil lahko navzoč izključno uradni fotograf vlade, na drugem pa tudi fotografi iz drugih medijev. Na Reporterju smo želeli fotografijo z dogodka, ki ga niso mogli pokrivati mediji.

Po eni strani vlada oziroma njen urad za komuniciranje zahteva od STA brezplačni servis, ki vključuje tudi brezplačni dostop do vseh njenih fotografij, po drugi strani pa dvolično kabinet predsednika vlade omejuje dostop medijem do uradnih fotografij, ki jih plačujemo davkoplačevalci.

Na Reporterju se sprašujemo, ali gre morda za maščevanje predsednika vlade, ker mu je Reporter Media za objavo avtorske fotografije našega fotografa Primoža Lavreta na svojem tviter profilu brez navedbe in soglasja avtorja poslala poziv za plačilo in opomin pred tožbo.

Premier Janša in njegovi mediji v komunističnem slogu »vse je naše« ukradli Reporterjevo fotografijo

Janša se je v odgovoru izgovarjal, da je bila fotografija objavljena na tviterju (objavili so jo na portalu in tviter profilu njegove strankarske televizije), a kljub temu jo je umaknil s svojega tviter profila, družbi Reporter Media pa je iz svojega žepa takoj plačal 200 evrov odškodnine.

Dopis, ki ga je Janšev kabinet poslal Reporterju: