EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

SEVERINA Odkrito.si

Severina: Afera s črnogorskim mafijašem?

maribor gw Ekipa24.si

Težavam pa kar NI IN NI VIDETI KONCA, ...

Slovenija

Dvolična Janševa vlada omejuje dostop do uradnih fotografij, ki jih plačamo davkoplačevalci, hkrati pa zahteva brezplačen servis STA

Deli na:
Dvolična Janševa vlada omejuje dostop do uradnih fotografij, ki jih plačamo davkoplačevalci, hkrati pa zahteva brezplačen servis STA

Viktor Orban in Janez Janša na srečanju premierjev držav višegrajske skupine v Ljubljani - večje različice te fotografije nam služba za stike z javnostjo kabineta predsednika vlade ni hotela posredovati. - Foto: Vlada RS

Uredništvo Reporterja je vlado zaprosilo za fotografije s sprejema premierjev držav višegrajske skupine, ki jih je 9. julija pred Narodno galerijo gostil predsednik vlade Janez Janša.

Na tem uradnem dogodku je bil lahko navzoč izključno uradni fotograf vlade, fotografije pa so nato objavili na tviter profilu vlade RS, nekatere je nato po svojem tviter profilu delil premier Janša.

Toda za objavo v reviji bi potrebovali večjo resolucijo fotografij, zato smo se obrnili na uradnega fotografa, ki pa nam je sporočil, da služba za stike z javnostjo kabineta predsednika vlade dovoli objavo le avtoriziranih fotografij, ki so objavljene na spletnem portalu vlade. Tam pa je objavljenih osem fotografij s tiskovne konference, kjer so bili lahko navzoči tudi drugi fotografi.

Gre torej za dva različna dogodka: na enem je bil lahko navzoč izključno uradni fotograf vlade, na drugem pa tudi fotografi iz drugih medijev. Na Reporterju smo želeli fotografijo z dogodka, ki ga niso mogli pokrivati mediji.

Po eni strani vlada oziroma njen urad za komuniciranje zahteva od STA brezplačni servis, ki vključuje tudi brezplačni dostop do vseh njenih fotografij, po drugi strani pa dvolično kabinet predsednika vlade omejuje dostop medijem do uradnih fotografij, ki jih plačujemo davkoplačevalci.

Na Reporterju se sprašujemo, ali gre morda za maščevanje predsednika vlade, ker mu je Reporter Media za objavo avtorske fotografije našega fotografa Primoža Lavreta na svojem tviter profilu brez navedbe in soglasja avtorja poslala poziv za plačilo in opomin pred tožbo.

Premier Janša in njegovi mediji v komunističnem slogu »vse je naše« ukradli Reporterjevo fotografijo

Janša se je v odgovoru izgovarjal, da je bila fotografija objavljena na tviterju (objavili so jo na portalu in tviter profilu njegove strankarske televizije), a kljub temu jo je umaknil s svojega tviter profila, družbi Reporter Media pa je iz svojega žepa takoj plačal 200 evrov odškodnine.

Dopis, ki ga je Janšev kabinet poslal Reporterju:

Loading...