ribi Dobra karma

Kaj nam prinaša prehod Sonca v astrološko ...

Soraja Vučelić Svet24.si

Soraja kot otrok pristala v sirotišnici, bolezen ...

POL201804273605 Reporter.si

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila ...

starejša ženska Svet24.si

»Tega vam ne bomo plačali. Pa čeprav bo zaradi ...

20200219-00990389 Necenzurirano

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

gabrijela-fatorić Njena.si

Sanjski moški: Gabrijela je postala temnolaska

Monika in Denis 4 Njena.si

Ljubezen na vasi: Kaj se je zgodilo po dveh letih?...

Slovenija

Vrhovni sodnik Miodrag Đorđević protizakonito mastno služi

Deli na:
Vrhovni sodnik Miodrag Đorđević protizakonito mastno služi

Foto: Bobo

Med mirovanjem sodniške funkcije vrhovni sodnik Miodrag Đorđević mastno služi s svetovanjem makedonski vladi, kar je grobo kršenje določb zakona o sodniški službi.

Ali lahko sodnik vrhovnega sodišča en mesec mastno služi s svetovanjem pri projektih v tujini, medtem mu sodniška funkcija miruje, naslednji mesec po vrnitvi domov spet oživi, po odhodu v tujino znova miruje …? Sodni svet je takšne aktivnosti vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića izrecno dovolil, pri čemer je prišlo po besedah naših virov med njegovimi člani do nasprotovanja, posebno ostro naj bi se zoper takšno kršenje zakona o sodniški službi postavil vrhovni sodnik Janez Vlaj. Vrhovni sodnik Đorđević je za Reporter pojasnil, da je bil kot strokovnjak za področje insolvenčnega prava z dolgoletnimi sodniškimi izkušnjami povabljen k sodelovanju pri projektu predpristopne pomoči Evropske unije Makedoniji.

Natančneje: glede stečaja in likvidacije po pogodbi svetuje makedonskima ministrstvoma za ekonomijo in finance. Kot pravi, mu je sodni svet po predhodni pridobitvi mnenja predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše z odločbo 4. februarja letos odobril mirovanje sodniške funkcije za točno določene mesece letos in v prihodnjem letu. Preostale mesece pa opravlja funkcijo sodnika na gospodarskem oddelku vrhovnega sodišča. V mesecih, ko dela za makedonsko vlado, prejema plačilo iz tega naslova, v času opravljanja sodniške funkcije pa plačo vrhovnega sodnika svetnika.

Branko Masleša se je s tem pridobitnim delom sodnika Đorđevića strinjal, imel je samo pomisleke glede časovne razporeditve sodnikove odsotnosti, da ne bi nastajale vmesne časoveh vrzeli pri delu. Ko so mu na gospodarskem oddelku sodišča zatrdili, da bo delo naprej potekalo nemoteno s kadrovsko nadomestitvijo, je postal zanj predlog Đorđevića sprejemljiv, saj ga je sprejel tudi sodni svet.

Poznavalci so pri tem zgroženi: zakon o sodniški službi v 40. členu določa, da sodniška funkcija sodniku miruje, če je napoten na mednarodno civilno misijo ali organizacijo ali opravlja strokovne naloge na mednarodnem sodišču ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri organizaciji s področja človekovih pravic. Kristalno jasno je, da Đorđevića ni nikamor napotila Republika Slovenija, pač pa gre za njegovo povsem zasebno aktivnost, za katero je mastno plačan. Gre za grobo izigravanje zakona o sodniški službi v režiji Branka Masleše in sodnega sveta.

loading...
Loading...