zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DUTB naj bi za paket terjatev dobila okoli 100 milijonov evrov

Deli na:
DUTB naj bi za paket terjatev dobila okoli 100 milijonov evrov

Foto: Bobo

DUTB ne razkriva višine kupnine za paket terjatev do skupine ACH, Elana, Adrie Airways in Polzele, po neuradnih informacijah pa je kupnina znašala okoli 100 milijonov evrov. V okviru posla naj bi rešili tudi vprašanji vračila državne pomoči Elanu in tožbe nekdanjega predsednika uprave Elana.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), na katero so prenesli nekatere slabe terjatve ob državnem reševanju bank, podatka o tem, koliko je ameriška banka Merrill Lynch odštela za paket terjatev, ne razkriva "zaradi zagotavljanja skladnosti s predpisi na strani kupca".

Skupna vrednost teh terjatev je glede na podatke, ki jih je DUTB objavila ob pozivu za nakup z začetka februarja, znašala okoli 128 milijonov evrov. Po neuradnih informacijah nekaterih časnikov, naj bi kupec plačal okoli 100 milijonov evrov (časnik Dnevnik navaja 106 milijonov evrov, časnik Delo okoli 100 milijonov evrov, časnik Finance več kot 90 milijonov evrov).

V okviru posla naj bi tudi sklenili, da bo kupec plačal 12 milijonov evrov državne pomoči, ki jo mora po sklepu Evropske komisije Elan vrniti. Po neuradnih informacijah STA je dogovorjeno tudi kritje morebitne odškodnine v primeru tožbe nekdanjega predsednika uprave Elana Uroša Koržeta.

Korže toži Elan zaradi neizplačila nagrade, in sicer je vložil dve tožbi v skupni višini 10,4 milijona evrov. Na prvi stopnji je tožbi dobil (sodišče mu je prisodilo skupno 3,2 milijona evrov), a je višje sodišče odločilo, da mu nagrada ne pripada, nato pa je vrhovno sodišče razveljavilo sodbo višjega sodišča in zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Merrill Lynch se po neuradnih informacijah časnika Delo sicer zanima tudi za Istrabenzove portoroške hotele. DUTB, ki ima v lasti pet odstotkov Istrabenza, nanjo pa je bilo prenesenih 22 milijonov evrov terjatev do Istrabenz turizma, išče kupca tako za lastniški delež kot za terjatve.

Na seznamu terjatev za prodajo so bile poleg terjatev do ACH, Elana, Adrie Airways in Polzele ter do Istrabenz turizma še terjatve do 22 podjetij v skupni višini okoli 520 milijonov evrov. Najvišje so terjatve do družbe T-2 v višini 150 milijonov evrov.