stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Šok iz Begunj: Elan opušča skakalne smuči; kam bo šel Prevc?

Deli na:
Šok iz Begunj: Elan opušča skakalne smuči; kam bo šel Prevc?

Foto: Bobo

V Elanu, ki ima od lani poleti novega lastnika, so se odločili, da bodo izločili program proizvodnje skakalnih smuči, zanj pa si želijo poiskati prevzemnika, so danes sporočili iz družbe. V sindikatu so nad odločitvijo šokirani. Skupina Elan je sicer lani ustvarila dobrih 71 milijonov evrov prihodkov, čisti dobiček pa je dosegel 3,8 milijona evrov.

Tudi letos v Elanu, ki ima od konca marca novo vodstvo, po pojasnilih iz podjetja beležijo spodbudne rezultate. Prihodki iz poslovanja matične družbe so v prvem trimesečju višji za več kot 30 odstotkov kot v enakem obdobju lani, za to pa je zaslužna predvsem rast na področju divizije vetrne energije.

V Elanu pravijo, da bodo v prihodnje usmerjeni predvsem v razvoj blagovne znamke Elan in na trge z razvitimi zimskimi športi, njihova ambicija pa je postati "najbolj inovativna blagovna znamka med smučkami za alpsko smučanje".

Preoblikovanje znamke terja po mnenju novega vodstva jasen fokus sredstev in aktivnosti v razvoj opreme za trg alpskega smučanja, tudi z uporabo sodobnih marketinških digitalnih orodij. V vodstvu, ki ga sestavljajo Michaela Stitz kot predsednica upravnega odbora, Pascal Aymar in Jeffrey Tirman, so prepričani, da je taka usmeritev uspešna formula za dolgoročni razvoj podjetja.

A zaradi novih strateških usmeritev razvoja znamke so se v vodstvu Elana odločili, da bo Elan prenehal s financiranjem programa skakalnih smuči oziroma bo zanj iskal prevzemnika.

"Želimo si poiskati prevzemnika programa skakalnih smuči, ki bi lahko na osnovi dolgoletnih izkušenj in nabranega znanja uspešno nadaljeval proizvodnjo. Pogovori v tej smeri še potekajo," pravijo v družbi. Dokončne dogovore bodo razkrili, ko in če se uspejo dogovoriti za nadaljevanje proizvodnje skakalnih smuči.

Ta program je bil sicer po navedbah vodstva marketinški in ne prodajni ter je v strukturi izdatkov za marketing predstavljal pomemben delež. Sredstva iz skakalnega programa bodo tako preusmerili v aktivnosti za krepitev znamke na ključnih trgih, kot so ZDA, Kanada in Francija ter v preoblikovanje trženjskih aktivnosti v smeri digitalnega marketinga.

V Elanu sicer pravijo, da so kot družba izjemno ponosni na skakalno preteklost in s tem povezane uspehe, še posebej na letošnje uspehe daleč najboljšega skakalca sezone Petra Prevca in dominantne smučarske skakalke Sare Takanashi. "Vsi nanizani uspehi bodo za vedno zapisani v pestri zgodovini blagovne znamke Elan," so dodali.

Predstavnik Elanovega sindikata Dušan Ferjan je za STA povedal, da je ta odločitev novega direktorja za njih popoln šok. "Nerazumljivo je, da artikel, po katerem je Elan v zadnjem času še posebej prepoznaven, v najboljšemu trenutku ugasnemo. Namesto, da bi gradili na zmagovalnosti, pa se temu produktu, ki je ključen za prepoznavnost blagovne znamke, odpovedujemo," je opozoril.

Kot je pojasnil, so zaposleni že izrazili nasprotovanje tej potezi, a se je direktor zanjo vseeno odločil. Zaenkrat sicer na število zaposlenih to ne bo bistveno vplivalo, saj je na programu skakalnih smuči v Begunjah delalo le nekaj posameznikov in še to občasno. A se zaposleni bojijo, da ta poteza morda pomeni tudi ugašanje katerih drugih programov.

Elan je sicer od lani poleti v lasti Wiltan Enterprises Limited - ta je v lasti sklada VR Capital - in Merrill Lynch International. Ta sta z državnimi lastniki Elana Slovenskim državnim holdingom, Triglavom naložbami, DSU in Modro zavarovalnico julija lani podpisala pogodbo o nakupu 100-odstotnega poslovnega deleža Elana. Po podatkih Ajpesa ima Wiltan Enterprises v lasti 95,1-odstotni, Merrill Lynch International pa 4,9-odstotni poslovni delež.

Podrobnosti o prodaji, ki je bila zaključena septembra z vračilom nedovoljene državne pomoči, ne prodajalci ne kupca niso razkrivali. Po neuradnih informacijah naj bi kupnina znašala manj kot 1000 evrov, kupca pa sta zagotovila 12 milijonov evrov za vračilo državne pomoči, kar je od Elana zahtevala Evropska komisija.