palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DUTB bo poskušala pridobiti mednarodni certifikat, da ni koruptivna

Deli na:
DUTB bo poskušala pridobiti mednarodni certifikat, da ni koruptivna

Foto: Bobo

Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) se očita neučinkovitost in korupcija, a to ne drži, je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Delo poudaril predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg. Napovedal je, da bodo zato pridobili mednarodni certifikat o tem, da se resno borijo proti korupciji.

"V državi, iz katere prihajam, je korupcija resna zadeva. Tudi v DUTB bomo zato pridobili mednarodni certifikat o tem, da se resno borimo proti korupciji," je dejal Šved na čelu upravnega odbora slovenske slabe banke.

V DUTB na začetku niso imeli dodelanih vseh postopkov delovanja, vseh politik, postopkov za zaposlovanje, ker so bili sredi postavljanja institucije, sedaj pa vse postopke imajo.

"Torej, lahko rečejo, da so bili postopki odprti za korupcijo, vendar takrat nismo vedeli, koga in koliko bomo zaposlovali. Seveda je bolje imeti vse postopke predvidene, vendar če ne veš natančno, kakšno institucijo in kadre potrebuješ, to ni mogoče," je dejal Nyberg.

Glede sodelovanja z družbo Quartz & Co., katere solastnik je bil glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson, je dejal, da ni bilo storjenega nič niti nezakonitega niti slabega za slovensko družbo. Slabih terjatev z NLB in NKBM ne bi mogli prenesti brez ljudi iz Quartz & Co., je povedal Nyberg in poudaril, da če teh terjatev ne bi pravočasno in uspešno prenesli, dokapitalizacija bank ne bi bila mogoča.

"Če hočete imeti tako institucijo, potrebujete tudi primerne strokovnjake. Mi jih imamo morda na prste ene roke in plačati jih je treba po mednarodnih cenah, druge poti ni. Enako je bilo v drugih državah," je povedal Nyberg. V tej ceni je po njegovih besedah tudi to, da bodo po njihovem odhodu ostali izurjeni kadri.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v svojem poročilu o delovanju DUTB od ustanovitve 19. marca 2013 do konca avgusta 2014 ni ugotovila korupcije, je decembra poudaril predsednik KPK Boris Štefanec, je pa zaznala več korupcijskih tveganj. Ugotovila je tudi, da delovanje DUTB glede najemanja zunanjih izvajalcev, kadrovanja in transparentnosti ni bilo v skladu z najvišjimi standardi korporativnega upravljanja. Tudi prejemki vodilnih so glede na učinkovitost previsoki, je med drugim še ocenila KPK.

Na DUTB je sicer po Nybergovi oceni več kot sto podjetij, ki bi v prihodnosti lahko normalno poslovala, če jih bodo prestrukturirali, kot je treba. To je več, kot sta jih imeli irska ali španska slaba banka, na kateri so prenesli predvsem nepremičnine fizičnih oseb. Tega pa v Sloveniji skoraj ni, ker gospodinjstva niso v velikih težavah.

Kot posebnost Slovenije je navedel, da je do posameznega podjetja hkrati izpostavljenih večje število bank, ki pa le težko sedejo za isto mizo in se hitro dogovorijo o prestrukturiranju, ker ima vsaka svoj interes. "Dejstvo je, da so med njimi številna dobra podjetja, in prepričan sem, da jih bomo uspešno prestrukturirali," je dejal Nyberg.