Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ducat obtoženih trgovanja z drogo znova pred sodnika

Deli na:
Ducat obtoženih trgovanja z drogo znova pred sodnika

Foto: arhiv Reporterja

Višje sodišče v Ljubljani je razveljavilo oprostilne sodbe nekaterim obtoženim trgovanja z velikimi količinami droge, piše današnji Večer. Zato jim bodo sodili znova, na zatožno klop pa bosta morala znova sesti tudi Zvonko Hajšek in Senad Muhamedagić, ki sta bila na prvi stopnji med dvanajsterico obtoženih edina obsojena.

Sodni senat višjih sodnikov v Ljubljani je namreč napisal sodbo v zvezi s pritožbami obrambe in tožilstva zoper sodbo okrožnega sodišča v Ljubljani, na katerem so leta 2017 sodili dvanajsterici, obtoženi trgovanja z velikim količinami prepovedane droge. Od dvanajstih obtoženih sta bila na koncu obsojena le dva, Ljubljančan Senad Muhamedagić in Zvonko Hajšek iz okolice Maribora. Muhamedagić je bil obsojen na šest let in šest mesecev zapora, Hajšek pa na pet let in šest mesecev zapora.

Na prvostopenjskem sodišču so poleg Muhamedagića in Hajška sodili še Samu Amonu, Slavku Ferjanu, Matevžu Jenku, Saši Dujmoviću, Darku Ostojiću, Draganu Miladinoviću, Ivici Nenadiću, Danijelu Simikiču, Mario Bučanu in Zoranu Zadravcu. Omenjene je sodišče oprostilo zaradi pomanjkanja dokazov in slabega dela policije in tožilstva, zaradi česar je bilo na sojenju na prvi stopnji veliko dokazov izločenih iz spisa, piše Večer.


Višji sodniki so delno sledili pritožbi tožilke, zato so nekaterim obtoženim zaradi natančnejše razjasnitve njihovih vlog pri trgovanju z drogo razveljavili oprostilno sodbo. Na zatožno klop bodo morali znova sesti Dujmović, Ostojić, Miladinović, Simikič in Zadravec. Ferjanu, Jenku, Nenadiću in Bučanu pa je višje sodišče potrdilo oprostilne sodbe.

Prav tako bosta morala na zatožno klop znova sesti že obsojena Muhamedagić in Hajšek, ki sta bila na prvi stopnji oproščena vpletenosti v nakup heroina na Hrvaškem. V drugem sodnem postopku so namreč ugotovili, da je policija zaseg heroina opravila nezakonito, s čimer pa se višji sodniki niso strinjali.

Tožilstvo je sicer obtoženim očitalo, da so se združili v kriminalno združbo zaradi trgovanja z drogo vsaj od 25. marca do 16. junija 2014. V glavnem naj bi drogo kupovali in prodajali na območju Slovenije in Hrvaške, vpleteni naj bi bili še v nakup nekaj sto kilogramov kokaina v Braziliji ter v nakup in prevoz 369 kilogramov kokaina, ki ga je policija zaplenila v Grčiji. Vodja kriminalne združbe naj bi bil Muhamedagić, ki naj bi bil poleg poslov z drogo na Hrvaškem in v Sloveniji vpleten še v posle z drogo v Braziliji in v transport kokaina v Evropo. Drugi naj bi bili prodajalci ali kurirji oziroma prevozniki heroina, kokaina, marihuane in amfetaminov.