pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Državnotožilski svet danes predvidoma o Fišerjevih kršitvah predpisov

Deli na:
Državnotožilski svet danes predvidoma o Fišerjevih kršitvah predpisov

Foto: Bobo

Državnotožilski svet bo na seji predvidoma obravnaval poročilo o očitanih kršitvah generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja pri imenovanju Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Poročilo je po ugotovitvah KPK, da je Fišer v omenjenem primeru ravnal koruptivno, zahteval pravosodni minister.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč v sredi aprila objavljenemu poročilu o nadzoru nad imenovanjem Škrleca ugotovila, da sta Fišer in tedanji pravosodni minister Aleš Zalar pri imenovanju ravnala koruptivno, ker da sta s kršenjem zakonodaje Škrlecu omogočila nepremoženjsko korist. Tako Zalar kot Fišer sta zoper ugotovitve vložila tožbo na upravno sodišče. Zalar je do končne odločitve predlagal tudi začasen umik poročila s spletne strani KPK. Sodišče mu je ugodilo, zato je morala KPK omenjeno poročilo v delu, ki se nanaša nanj, za zdaj umakniti.

Zaradi ugotovitev KPK je pravosodni minister Goran Klemenčič od predsednice Državnotožilskega sveta Alenke Mežan zahteval pripravo poročila o kršitvah, ki naj bi jih storil Fišer, kot tudi, da se do kršitev opredeli Državnozborski svet. Hkrati sta tako Klemenčič kot premier Miro Cerar Državnotožilski svet pozvala, naj to stori čim prej.

Državnotožilski svet je sicer po zakonu o državnem tožilstvu edini organ, ki lahko državnemu zboru predlaga razrešitev generalnega državnega tožilca. Klemenčič je v nedavnem nastopu za TV Slovenija dejal, da bo v primeru, če bo prišlo do tega, da bi Državnotožilski svet Fišerja podprl, na mestu razmislek o spremembi zakona. Fišer pa je medtem v torek Državnotožilski svet pozval, naj o njegovih ravnanjih "kljub političnim pritiskom opravi poglobljeno razpravo in razmislek".

V petek bo o Fišerjevih ravnanjih v omenjenem primeru na zahtevo SDS in NSi na izredni seji razpravljal tudi državni zbor.