stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Državni zbor je izvolil vlado Alenke Bratušek; ministri že prisegli

Deli na:
Državni zbor je izvolil vlado Alenke Bratušek; ministri že prisegli

Foto: Primož Lavre

Poslanke in poslanci so danes izkazali zaupanje v skupino ljudi, ki stoji za mano, je po imenovanju in zaprisegi nove vladne ekipe dejala premierka Alenka Bratušek. Zaveda se, da odgovornost in zaupanje hodita z roko v roki, zato bodo storili vse, da to zaupanje upravičijo. Verjame, da bo lahko ekipo vodila po poti pozitivnih sprememb in napredka.

"Vem, da nam ne bo vedno lahko in da bodo odločitve, ki jih bomo sprejemali, težke, a hkrati verjamem, da skupaj premoremo dovolj modrosti, energije in vztrajnosti, da bomo dosegli zastavljene cilje," je dejala Bratuškova.

Verjame tudi, da bodo vse parlamentarne stranke zmogle sodelovati v dobro države in ljudi ter da se vse zavedajo, da je čas za preigravanje in politične kalkulacije minil in da bodo le združeni ter v soglasju premagali krizo. "Kdor misli, da nam lahko uspe razdeljenim in med seboj skreganim, se usodno moti," je poudarila Bratuškova.

Bratuškova je izrazila upanje, da ji bo njen predhodnik Janez Janša v četrtek ob primopredaji poslov v konkretnih številkah podal stanje glede finančne situacije oziroma državnega proračuna. Edina stvar, ki jo resno skrbi, so namreč besede nekdanjega ministra za finance Janeza Šušteršiča, za katerega domneva, da je imel popoln pogled v stanje. "Glede na to, da ta ekipa ni naredila še ničesar in nam že grozi, da bomo morali po pomoč, se sprašujem, kaj nam je zapustil," je dodala.

O kadrih, ki jih je vlada Janeza Janše zaposlovala do zadnjega, je premierka dejala, da je po njenem mnenju "res neodgovorno, da vlada v odhajanju kadruje tako, kot je v zadnjih dveh mesecih". Ni pa želela že zdaj govoriti o tem, kaj konkretno bo nova vlada storila glede tega, saj da se bodo, preden kar koli storijo, "s temi ljudmi pogovorili".

Novo vlado Bratuškova vidi kot vlado, ki si je samoomejila mandat. Spomnila je, da je tudi v dogovoru o sodelovanju koalicijskih partneric zapisana obljuba, da bo šla v roku leta dni po zaupnico v DZ. "To mislim zelo resno," je poudarila. Je pa po njenih besedah dejstvo, da se po ustavi do predčasnih volitev "ne da kar tako priti", razen z odstopom premiera. Obenem meni, da bi bilo "neodgovorno sestavljati vlado za krajši čas in krajši mandat".

O očitkih, ki že letijo na nekatere od novih ministrov, je Bratuškova dejala, da na časopisne članke ne bo reagirala in se bo z vsakim od članov nove vlade pogovorila.

"Tisti, ki poznajo Zorana Jankovića, vedo, da je on lahko samo človek v ospredju in nikakor stric v ozadju," pa je odgovorila na vprašanje, če bo Janković, ki se je danes z vpisom datuma na odstopno izjavo tudi dokončno umaknil z vrha PS, kakor koli vplival na odločitve nove vlade.

Predsednik DZ Janko Veber je danes po zaprisegi novih ministrov in ministric dejal, da si želi, da bi tako predsednica vlade kot ministri z vsemi svojimi močmi prispevali k temu, da se v Sloveniji spodbudi gospodarsko rast in zagotovi težko pričakovana delovna mesta. "Vsem, ki so danes prevzeli to odgovorno nalogo", je Veber tudi čestital.

Sicer pa je poudaril tudi, da ustava ščiti vlado, ki ima zelo odgovorno nalogo, da rešuje vse ključne probleme države. A ustava po njegovih besedah državnemu zboru omogoča tudi, da se vladi izreče nezaupnico. Danes pa so po njegovih besedah srečujejo s trenutkom, "ko smo izpeljali to zelo zahtevno odločitev v državnem zboru in zaključili ta postopek z imenovanjem nove vlade".

Državni zbor je z 52 glasovi za in 35 proti imenoval ministrsko ekipo predsednice vlade Alenke Bratušek. 13 ministrov in ministric novoizvoljene, enajste vlade v samostojni Sloveniji bo nasledilo vlado Janeza Janše. Po prisegi sicer ministri večinoma izjav za novinarje niso dajali, saj jih večina pravi, da se mora najprej seznaniti s stanjem na ministrstvih.

Prisega ministrov

Pred poslanci DZ je priseglo vseh 13 članov novoizvoljene vlade, ki jo bo vodila Alenka Bratušek. Novoimenovana ministrska ekipa, ki bo nasledila vlado Janeza Janše, tako predstavlja enajsto slovensko vlado.

Finančno ministrstvo v novoizvoljeni vladi prevzema Uroš Čufer, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa Stanko Stepišnik. Ministrstvo za obrambo bo vodil Roman Jakič, ministrstvo za kulturo pa Uroš Grilc.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prevzema Anja Kopač Mrak, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, Dejan Židan pa bo skrbel za resor kmetijstva in okolja.

Gregor Virant bo pristojen za ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, Igor Maher za ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Senko Pličanič pa bo, tako kot že v prejšnji vladi, pravosodni minister.

Poleg njega se na resorja, ki sta ju že vodila v prejšnjem mandatu, vračata tudi Karl Erjavec, ki bo znova minister za zunanje zadeve, in Tomaž Gantar kot minister za zdravje.

V vladi bo tudi ministrica brez listnice, zadolžena za vodenje resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu, Tina Komel.

Prva ženska na čelu države

Prvič v zgodovini države je na čelu vlade ženska, vladna ekipa pa je najmlajša doslej; povprečna starost njenih članov je 45 let. Poleg Bratuškove, ki vodi PS, bosta v vladi sodelovala predsednika še dveh koalicijskih partneric, prvaka DL in DeSUS, Gregor Virant in Karl Erjavec, medtem ko predsednika četrte koalicijske partnerice SD Igorja Lukšiča v ministrski ekipi ni.

Bratuškova je bila za novo mandatarko imenovana 27. februarja, potem ko je DZ izglasoval konstruktivno nezaupnico takrat že manjšinski vladi Janeza Janše. To so po objavi za premiera Janeza Janšo obremenilnega poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zapustile najprej DL, nato pa še DeSUS in SLS.

Tri od petih strank koalicije, nastale pred letom dni, so namreč navedbe iz poročila KPK o kršenju protikorupcijske zakonodaje in nezadostnih pojasnilih o izvoru Janševega premoženja zmotile do te mere, da so zahtevale njegov odstop. Ker se to ni zgodilo, so zapustile koalicijo.

Ovira pri oblikovanju nove koalicije so bili tudi pomisleki o sodelovanju s PS, ki jo je takrat še vodil Zoran Janković, za katerega je bilo poročilo protikorupcijske komisije prav tako obremenjujoče. Janković je status predsednika v stranki najprej zamrznil, nato s t. i. bianco odstopno izjavo napovedal odstop s predsedniškega mesta na dan imenovanja nove vlade pod vodstvom Bratuškove, kar je danes tudi storil.

Stranke nove koalicije PS, SD, DL in DeSUS so namero o sodelovanju v vladi potrdile s podpisom koalicijske pogodbe 13. marca, mandatarka Bratuškova pa je listo kandidatov za ministre vložila dan kasneje.