pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Priljubljenost Rusije po svetu upada zaradi ukrajinske krize

Deli na:
Priljubljenost Rusije po svetu upada zaradi ukrajinske krize

Foto: Reuters

Priljubljenost Rusije po svetu zaradi ukrajinske krize upada, manjše pa je tudi zaupanje to, kako se ruski predsednik Vladimir Putin loteva globalni vprašanj, je pokazala anketa ameriškega raziskovalnega centra Pew.

Nenaklonjenost Rusiji je zaradi krize v Ukrajini izkazalo 74 odstotkov Evropejcev, 72 odstotkov Američanov in 68 odstotkov vprašanih z Bližnjega vzhoda, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Nižjo priljubljenost Rusije so zabeležili tudi v Latinski Ameriki, Aziji in Afriki, in sicer s 45, 41 in 31 odstotki, pri čemer so v vseh omenjenih regijah negativni občutki do Rusije narasli v primerjavi z lanskim letom.

Na nacionalni ravni so največjo nenaklonjenost do Rusije izrekli Poljaki, Nemci, Italijani, Španci, Francozi, Britanci in Američani, kjer se je tako izreklo šest od desetih vprašanih.

Anketa še navaja, da je v Ukrajini nizko oceno Rusiji dalo šest ljudi od desetih vprašanih, pri čemer so bili negativni občutki bistveno močnejše na zahodnem delu Ukrajine, medtem ko so na polotoku Krim nenaklonjenosti Rusiji izrekli le štirje odstotki vprašanih.

Pri večini sodelujočih iz 25 držav so zabeležili padec zaupanja v Putina zaradi njegovega ravnanja v svetovni politiki. Ob tem ima kar 80 odstotkov Američanov malo ali nič zaupanja v ruskega predsednika, kar je kar 26 odstotkov več kot leto prej.

V zadnjih dveh letih so negativne ocene Putinu prav tako narasle na Poljskem in v Braziliji, še kažejo rezultati ankete, ki so jo izvedli preko telefona in v živo. V anketi, ki je potekala med 17. marcem in 5. junijem, je sodelovalo 48.643 anketirancev iz 44 državah, vključno z Rusijo.