Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Državni proračun konec poletja za 0,53 milijarde evrov v rdečih številkah

Deli na:
Državni proračun konec poletja za 0,53 milijarde evrov v rdečih številkah

Foto: Getty Images

Državni proračun je avgusta ustvaril 73,4 milijona evrov presežka, potem ko je julija pridelal 215,6 milijona evrov primanjkljaja. Zaradi avgustovskega presežka se je tako skupni primanjkljaj po osmih mesecih znižal na 530,7 milijona evrov.

V skladu s proračunom, ki ga je DZ sprejel novembra lani, je proračunski primanjkljaj za leto 2016 določen v višini 839,3 milijona evrov oz. 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda. To je najnižji predvideni primanjkljaj po začetku krize. Julija je sicer ministrstvo sporočilo, da bi lahko bil primanjkljaj ob koncu leta še nižji.

Državni proračun je avgusta zabeležil 751,7 milijona evrov prihodkov, kar je 21,4 milijona evrov več kot v enakem lanskem obdobju. Odhodkov je bilo za 678,2 milijona evrov oziroma 10,3 odstotka manj kot v preteklem mesecu, je razvidno iz najnovejših podatkov o realizaciji državnega proračuna, ki ga je objavilo ministrstvo za finance.

Davčnih prihodkov je bilo avgusta skupaj za 627,2 milijona evrov, kar je 33,3 milijona evrov več kot v enakem lanskem mesecu. Realizacija prihodkov od DDV je bila 228,1 milijona evrov, v enakem obdobju lani pa 253 milijonov evrov.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za finance, je do letošnjega likvidnostnega izpada prišlo zaradi nižjih prihodkov od DDV od uvoženega blaga. Razlog za to leži v noveli zakona o davku na dodano vrednost, ki poenostavlja obračunavanje in plačevanje DDV pri uvozu. Sprememba se uporablja za uvoženo blago, za katerega je obveznost obračuna DDV nastala po 30. juniju letos.

Od 1. julija se, če so izpolnjeni zakonski pogoji, DDV pri uvozu ne plača več kot uvozna dajatev po carinski deklaraciji, ampak ga davčni zavezanec (prejemnik blaga) izkaže v obračunu DDV. Zaradi te spremembe je avgusta prišlo do izpada skupnih neto prihodkov od DDV, ki bo predvidoma izravnan v septembru.

V osmih mesecih skupaj so proračunski prihodki po navedbah finančnega ministrstva dosegli 5,47 milijarde evrov in so za 107,2 milijona evrov oziroma 1,9 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani. Razliko na ministrstvu pripisujejo predvsem nižji realizaciji prejetih sredstev iz proračuna EU. V osemmesečju so bili davčni prihodki glede na enako obdobje lani višji za 2,1 odstotka oziroma 95,3 milijona evrov, dosegli pa so 4,73 milijarde evrov.

Odhodkov je bilo v osmih mesecih skupaj za 5,99 milijarde evrov, kar predstavlja 62,8-odstotno realizacijo glede na sprejeti proračun. Razkorak je po pojasnilih ministrstva pripisati predvsem pričakovano manjšim odhodkom za investicijske izdatke, ki jih je bilo v dosedanjem obdobju skupaj za 236,1 milijona evrov. To predstavlja 29,3 odstotka predvidenih izdatkov glede na sprejeti proračun.