pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Nekdanji šef Darsa dela za Bojano Beović

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Pik je nekoliko bolj boleč od domačega sršena .. Odkrito.si

Invazija azijskih sršenov v Evropi

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Država od KBC kupuje delež v NLB: delnice po en evro

Deli na:
Država od KBC kupuje delež v NLB: delnice po en evro

Foto: Arhiv Reporterja

Država bo od belgijske banke KBC kupila njen 22-odstotni delež v Novi Ljubljanski banki (NLB). Cena za delnico bo en evro oz. skupno 2,765 milijona evrov. Posel naj bi izpeljali v začetku leta 2013, ko bo mnenje podal tudi urad za varstvo konkurence, so danes sporočili iz KBC in ministrstva za finance.

KBC bo v celoti izstopila iz lastniške strukture NLB in izpolnila strateški načrt, ki ga je uskladila z Evropsko komisijo novembra 2009 in v katerem se je zavezala, da bo prodala svoj delež v NLB, ki je bil ocenjen kot nestrateška naložba, pravijo v KBC.

Za državo je nakup deleža zanimiv zato, ker bo na ta način lahko učinkoviteje vodila proces iskanja novega dolgoročnega partnerja v NLB, pojasnjujejo na ministrstvu za finance.

"Ker je NLB sistemska banka, je vlada zelo zainteresirana za nadzor nad procesom iskanja novega strateškega partnerja oz. investitorja, zato je tudi sprejela ponudbo KBC za odkup njenega deleža v NLB," navaja ministrstvo.

Dogovor naj bi dokončno izpeljali v začetku leta 2013, ko bo tudi urad za varstvo konkurence podal svoje mnenje.

Člana nadzornega sveta John Hollows in Riet Docx ter član uprave Guy Snoeks so podali svoje odstopne izjave, s katerimi 31. decembra 2012 odstopajo s položajev v NLB.

Odprodaja deleža bo povečala negativen učinek na dobiček KBC, in sicer v višini 0,1 milijarde evrov, kar se bo odrazilo v rezultatu poslovanja zadnjega četrtletja 2012, medtem ko je učinek na kapital banke zanemarljiv, navajajo v KBC.

Glavni izvršni direktor skupine KBC Johan Thijs je v sporočilu zapisal, da je Evropska komisija, potem ko je poljski regulatorni organ KNF 4. decembra odobril združitev Kredyt Bank in BZ WBK, podaljšala rok za proces dezinvestiranja. KBC je uspela prodati rusko hčerinsko banko Absolut, za prodajo deležev v belgijski Antwerp Diamond Bank, srbski KBC Banka in nemški KBC Bank Deutschland pa se z morebitnimi vlagatelji še pogovarja.

KBC je v lastniško strukturo NLB vstopila leta 2002, ko je pridobila 34-odstotni lastniški delež. Takrat se je z delničarskim sporazumom zavezala, da do leta 2005 ne bo povečala svojega deleža. Leta 2006 so se po navedbah ministrstva pokazala velika razhajanja med pogledi uprave NLB in ostalimi večjimi lastniki glede dolgoročnega razvoja banke in vloge KBC pri tem.

Zato se je KBC leta 2006 odločila, da svojo vlogo v NLB omeji, naložbo pa ovrednoti le kot finančno investicijo. Ker KBC ni imela zadovoljivega vpliva na politiko NLB, se je odločila, da dolgoročno ne bo ostala v lastniški strukturi banke. Leta 2009 je v strateškem načrtu, ki je bil dogovorjen z Evropsko komisijo, označila naložbo v NLB za odprodajo.