zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Družinski posli sodnice, ki je obsodila Boštjana M. Turka

Deli na:
Družinski posli sodnice, ki je obsodila Boštjana M. Turka

Foto: Arhiv Reporterja

Ljubljanska sodnica Helena Vidic Bizjak je leta 2011 za ZŠAM, kjer je sekretar njen brat David Vidic, napisala uvodnik h knjigi in za to prejela 3.000 evrov honorarja.

Zveza šoferjev in avtomehanikov Slovenije (ZŠAM) skrbi za družinske posle. Sekretar tega društva David Vidic, ki je tudi urednik publikacij, je leta 2011 za uvodnik h knjigi, v kateri so objavili zakone na področju cestnoprometnih predpisov, najel kar svojo sestro Heleno Vidic Bizjak, danes okrožno sodnico v Ljubljani. Kot so nam pojasnili v ZŠAM, je bila Vidic Bizjakova izbrana na podlagi strokovnih referenc, kratkega roka priprave besedila in posebej zaradi nizke cene za avtorja, ki naj bi bil polovica takratne tržne cene: »V njenih referencah je bilo pri izbiri upoštevano njeno večletno poklicno delo sodnice za prekrške, kjer je z obravnavo prometnih prekrškov razpolagala z velikimi in vsemi potrebnimi izkušnjami. Kot sodnica je delovala tudi na področju kazenskega prava, kjer je obravnavala najhujše prometne nesreče. S tem je v celoti izpolnila strokovne kriterije za izdajo publikacije. Kot avtorica je na podlagi avtorske pogodbe poleg strokovnih uvodnikov s primeri iz prakse, zagotovila tudi strokovno recenzijo in lekturo za vse štiri uvodnike, kasneje ob dopolnitvah zakonov tudi izdajo dopolnitev, za kar je prejela honorar v skupni višini 3.000 evrov.«

V Komisiji za preprečevanje korupcije pravijo, da niso pristojni za društva, zato preiskave o tej zadevi ne morejo predlagati. So pa opozorili, da je za sodnico zavezujoč predvsem zakon o sodniški službi, ki med drugim ureja morebitne nezdružljivosti in opravljanje dodatnih dejavnost oziroma del sodnikov. Po 42. členu tega zakona lahko sodnik opravlja pedagoška, znanstvena, publicistična, raziskovalna ali druga podobna dela v pravni stroki, če s tem ni ovirano opravljanje sodniške službe. Vidic Bizjakova je znana po obsodbi publicista Boštjana Turka zaradi domnevne razžalitve zgodovinarja Jožeta Pirjevca oziroma Giuseppeja Pierazzija, poleg tega je udeležena kar v treh nekončanih kazenskih postopkih zoper prvaka SDS Janeza Janšo. V času posla z ZŠAM je bila okrajna sodnica v Kočevju, od koder prihaja tudi predsednik društva Janko Veber (SD), sedanji obrambni minister in dolgoletni kočevski župan, res pa je to funkcijo prevzel po koncu omenjenega projekta.