Revija Reporter
Slovenija

Družinske vezi v kabinetih Janševih ministrov: službe za sinove, hčerke in punce vplivnežev v SDS

Igor Kršinar
14 11.654

20. feb. 2021 6:00 Osveženo: 7:29 / 20. 2. 2021

Deli na:

Alenka Forte, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje - njen sin Matej Forte je sekretar v kabinetu ministra Zvoneta Černača.

Bobo

Tik pred božičnimi prazniki je bila za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje imenovana Alenka Forte, predsednica odbora SDS za zdravstvo in podpredsednica sveta stranke. Na položaj je prišla po izbiri predsednika vlade Janeza Janše, ki ministrstvo za zdravje vodi po odhodu prejšnjega ministra Tomaža Gantarja. Že od začetka mandata sedanje vlade pa je na zaupanje zaposlen tudi njen sin Matej Forte.

Najprej je bil v kabinetu predsednika vlade določen za zdravstvo, vlada ga je tudi imenovala v svet NIJZ. Zdaj je sekretar v kabinetu ministra za kohezijo Zvoneta Černača, kjer kot univerzitetni diplomirani pravnik skrbi za pregled vseh gradiv, sodeluje pri pripravi formalnih okvirov programskega obdobja 2021–2027 ter opravlja naloge na področju medresorskega usklajevanja vladnih gradiv in koordinacije odgovorov na poslanska vprašanja.

Kot so nam še odgovorili v službi za evropska kohezijska sredstva in regionalni razvoj, ima pogodbo za določen čas. Poleg Forteja sta v kabinetu ministra na zaupanje funkcionarja zaposlena še vodja kabineta Rok Zupančič (začasno premeščen z ministrstva za gospodarstvo, kjer je zaposlen na nedoločen čas) in sekretarka Špela Rotar, ki opravlja naloge glede priprav za predsedovanje Slovenije Svetu EU ter evropskih in mednarodnih zadev (pogodba za določen čas). Druge naloge v kabinetu ministra opravljata dve za nedoločen čas zaposleni osebi, in sicer tajnica in svetovalka za odnose z javnostjo.

Družinsko povezana je tudi nedavna zaposlitev Andreje Valič Zver v kabinetu predsednika vlade. Gre za ženo evropskega poslanca in podpredsednika SDS Milana Zvera, ki je bila od leta 2008 do lanske jeseni direktorica Študijskega centra za narodno spravo. Potem ko je svet centra začel postopek njene razrešitve zaradi suma nepravilnosti pri vodenju centra, naj bi ji odstop svetoval kar premier Janša, ki ji je ponudil novo službo v svojem kabinetu. Kot sekretarka med drugim usklajuje aktivnosti za praznovanje 30. obletnice samostojne Slovenije in je članica koordinacijskega odbora za državne proslave in prireditve. Njena bruto plača znaša nekaj več kot 4000 evrov, to je plača sekretarjev v kabinetu predsednika vlade.

Nekatere plače zaposlenih v kabinetu predsednika vlade je sicer javno objavil državni sekretar Vinko Gorenak, a med temi ni plače Zverove. V kabinetu predsednika vlade sta zaposlena tudi Anamarija Mežan, hči donedavnega generalnega sekretarja stranke in nekdanjega poslanca Janeza Mežana, ter Katja Palčnik, dekle državnega sekretarja Žana Mahniča, pred tem poslanca SDS in še nedavno predsednika strankinega podmladka. Mežanova je svetovalka, Palčnikova (je najslabše plačana, ker nima visokošolske izobrazbe) pa tajnica vodje kabineta Petra Šuhla, ki je bil pred tem zaposlen pri evropskemu poslancu Milanu Zveru.