sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

jelko-kacin Svet24.si

Kacinovo sporočilo: "Še žal jim bo, da so ...

mandarine Reporter.si

Prodajajo nam nevarno hrano (3.): turške ...

policijska ura, slovenija, ljubljana Svet24.si

Slovenci že več kot štiri mesece pod policijsko...

vojko-flis, ukc-maribor Necenzurirano

Prve sankcije v UKC Maribor: zdravnik iz Namibije ...

01_4 Odkrito.si

Poroka z mrtvecem? Ja, tudi to obstaja!

03_Svetlana_Cigoj Njena.si

Plesalka Svetlana Cigoj je drugič noseča

Slovenija

Bolnišnice se vračajo v normalo in lahko začnejo izvajati svoj redni program

Deli na:
Bolnišnice se vračajo v normalo in lahko začnejo izvajati svoj redni program

Foto: VTV

Zaradi izboljšanja epidemiološkega položaja v državi in zmanjšanja števila hospitaliziranih covidnih bolnikov bolnišnici Topolšica in Sežana nista več covidni bolnišnici in lahko začenjata izvajati svoj redni program, je danes povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte.

Po besedah Fortejeve smo trenutno v prvi fazi izhodne strategije bolnišnic iz epidemije, saj se je število hospitaliziranih covidnih bolnikov zmanjšalo pod 700. Poleg tega, da bolnišnici Topolšica in Sežana več nista predvideni za obravnavo covidnih bolnikov, so v tej fazi tudi izdali priporočilo bolnišnicam, naj imajo 10 odstotkov svojih zmogljivosti namenjenih za covidne bolnike. Izjema pri tem je klinika Golnik, ki je specializirana za pljučne bolezni, kjer naj bo ta delež za covidne bolnike 15 odstotkov.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so imeli danes hospitalizirane 204 covidne bolnike. V Bolnici Petra Držaja ostajajo odprti covidni oddelki, ki trenutno na treh lokacijah skrbijo za 40 bolnikov.

Glede na trenutno izboljšanje in trenutno zmanjšano število sprejemov je omogočeno ponovno delovanje necovidnih dejavnosti na lokacijah posameznih oddelkov interne klinike - gre za klinične oddelke za hipertenzijo, za revmatologijo, za gastroenterologijo ter v enem nadstropju ortopedske klinike. To sicer ne pomeni ponovnega delovanja teh oddelkov v celotnem obsegu, saj osebje interne klinike še vedno ključno prispeva k delovanju obstoječih covidnih oddelkov, so še pojasnili v UKC Ljubljana.

Fortejeva upa, da bomo v kratkem prešli v drugo fazo izstopne strategije, ki nastopi takrat, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov padlo pod 500. Takrat za covidne bolnike ne bodo več predvidene bolnišnice Ptuj, Slovenj Gradec, Trbovlje, Brežice in Izola, pač pa bodo lahko pričele z rednim programom.

Splošna bolnišnica Jesenice bo v drugi fazi zaradi požarne in energetske sanacije ter gradnje nove intenzivne enote ukinila intenzivno enoto za covidne bolnike, na novo sprejete intenzivne covidne bolnike bodo nameščali na Golniku, kirurške bolnike pa v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Tretja faza izhodne strategije bo sledila, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov v državi padlo pod 250. Takrat bodo covidne bolnišnice ostale UKC Ljubljana in Maribor, klinika Golnik ter celjska, novomeška in šempetrska bolnišnica, je danes pojasnila Fortejeva.

V četrti fazi, ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov padlo pod 100, pa bodo te bolnike oskrbovali še v obeh kliničnih centrih in na Golniku. V primeru še večjega padca bolnikov se ukinejo tudi intenzivne postelje za covidne bolnike na Golniku.Povedala je tudi, da bodo vse bolnišnice v urgentnih centrih ohranile sive cone, kjer bodo izolirale bolnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom. Če je bolnik pozitiven, se glede nadaljnje obravnave prerazporedi glede na izhodno strategijo.

Zdravstveni sistem se bo torej postopno pričel ukvarjati z rednim programom. "Vsak lahko s preventivnim obnašanjem in doslednim spoštovanjem ukrepov pripomore, da bo naše zdravstvo ponovno lahko normalno delovalo," je pozvala državna sekretarka.

Na vprašanje, koliko zdravstvenega programa v času epidemije ni bilo opravljenega ter kdaj ga bo mogoče nadomestiti, je pojasnila, da je bilo povprečno opravljenega 75 odstotkov rednega programa, pri čemer je bil ta delež v obeh kliničnih centrih in bolnišnicah, kjer so bili posebej obremenjeni s covidnimi bolniki, manjši. Kdaj in kako bi lahko nadomestili program, je po njenih besedah zelo zahtevno vprašanje, bo pa treba po prihodu novega zdravstvenega ministra ponovno pregledati, ali je strategija razpisovanja enkratnih programov za skrajševanje čakalnih vrst še vedno ustrezna.

Sicer pa je Fortejeva spomnila, da je za nami prvi vikend po sprostitvi omejitev gibanja na občine. Številni se se odpravili na najbolj znane turistične točke, kjer je bilo zaznati veliko število obiskovalcev. Prav tako je bila minuli vikend velika gneča v nakupovalnih središčih.

Vse obiskovalcev trgovskih centrov je pozvala, naj dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe, kot so ohranjanje medsebojne razdalje, nošnja mask in razkuževanje rok. Svoje nakupe naj opravijo premišljeno in hitro, v trgovinah naj se ne zadržujejo po nepotrebnem. Tudi vse trgovce naproša, naj zagotovijo varno okolje za obiskovalce.

Vse obiskovalce turističnih krajev pa je pozvala, naj premišljeno izbirajo svoje destinacije za izlete in naj zberejo kraje, kjer ni pričakovati tolikšnega obiska izletnikov.

Po besedah državne sekretarke poteka hitro testiranje po vsej Sloveniji brez večjih zapletov, v skladu s termini, ki jih določijo izvajalci hitrih testiranj. Zdravstveni domovi so se odlično organizirali, testiranje šolnikov in gospodarstva poteka dobro. Tako zaenkrat nima podatka, da na katerem od testirnih mest po državi nimajo hitrih testov in da zato ne bi mogli izvajati hitrega antigenskega testiranja. Namreč z ministrstva za zdravje so prejšnji teden pojasnili, da je hitrih testov, ki jih je država od Majbert Pharm kupila za potrebe množičnega testiranja, zmanjkalo. Fortejeva je danes pojasnila, da imajo nekateri izvajalci tudi lastne teste.

Loading...