Revija Reporter
Slovenija

Dr. Zvone Žigon: enačenje slovenskega izseljenstva s potico, klobaso in polko ni preživeto

Ivan Puc

2. feb. 2020 20:00

Deli na:

Zvone Žigon

Primož Lavre

Pogovarjali samo se z dr. Zvonetom Žigonom, odličnim poznavalec izseljenstva, ki na vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu vodi sektor za Slovence po svetu.

Žigon, ki je v Venezueli bival prav takrat, ko je Hugo Chavez leta 1998 kandidiral za predsednika, nam je pojasnil, zakaj medijsko izpostavljanje projekta repatriacije nekaj deset ljudi slovenskega rodu iz Venezuele ni bilo vedno v njihov prid.



Kje vidi največji izziv, ki stoji pred repatriiranci, ki pripadajo različnim starostnim skupinam, imajo različne stopnje in smeri izobrazbe, nekateri imajo tu sorodnike, drugi ne več ...

Orisal nam je sodobno povsem drugačno podobo slovenskega izseljenstva in pojasnil, v katere države se v zadnjem času izseljujejo Slovenci. Zakaj nekatera društva izumirajo, drugod pa  prihaja celo do njihove renesanse? Kakšno vlogo ima pri tem facebook?

Zvemo, s čem v kongresni pisarni vsak teden ob jutranji kavi postreže ameriška senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar in kakšne jedi so si za martinovanje pripravili Slovenci v Singapuru.  

Vodja sektorja za Slovence po svetu nam je razložil, kako je mogoče, da je tudi pri najsodobnejših slovenskih izseljencih prav potica tista, ki združuje in v mladih izseljencih vzbuja nenadomestljive občutke domačnosti, povezanosti z domovino. Enačenje slovenskega izseljenstva s potico, klobaso in polko ni preživeto ...

VSE TO IN ŠE VEČ V INTERVJUJU Z ZVONETOM ŽIGONOM V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24