Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nadškof Zore poziva žrtve spolnih zlorab v Cerkvi, naj prijavijo storilce

Deli na:
Nadškof Zore poziva žrtve spolnih zlorab v Cerkvi, naj prijavijo storilce

Foto: Bobo

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v včerajšnji oddaji Odmevi na nacionalni televiziji vse žrtve spolnih zlorab v Cerkvi pozval, naj zlorabe prijavijo ter s tem pomagajo zadeve razčistiti in "odstraniti vse tisto, kar ne sodi v Cerkev". Odzval pa se je tudi na očitke civilne iniciative Dovolj.je o neaktivnosti Cerkve na tem področju.

Civilna iniciativa Dovolj.je je na nedavni novinarski konferenci opozorila, da s strani Cerkve na tem področju nič ni bilo narejenega, da ekspertna skupina svojega dela ne opravlja in da se zadeve minimalizirajo.

V civilni iniciativi so dejali tudi, da v Cerkvi na Slovenskem prihaja "do sistemskega prikrivanja spolnih zlorab in njihovega zavestnega pometanja pod preprogo". Zato so k odstopu pozvali nadškofa Zoreta in vrhovnega predstojnika Misijonske družbe - lazaristi Tomaža Mavriča.

Po besedah Zoreta gre pri očitkih o neaktivnosti Cerkve na tem področju za splošne trditve. "Vsak primer, ki ga dobimo, gre na policijo, začnemo t. i. predhodno preiskavo in se srečamo z žrtvijo, če ta sprejme, da pride. Zato se mi zdi, da je trditev, da ni bilo narejenega nič, vseeno pretirana," je v Odmevih zatrdil Zore.

Po podatkih Zoreta so v ljubljanski škofiji od poletja dalje dobili dve prijavi storjene zlorabe in obe sta že bili posredovani policiji. V enem primeru je tudi sam žrtev spodbujal, da bi zlorabo prijavila, a se žrtev za to ni odločila. Za en primer pa mora pridobiti še potrebne podatke. Glede prikrivanja spolnih zlorab pa po njegovih besedah ni bilo nobenih prijav.



Kot je še pojasnil ljubljanski nadškof, ga ta tema precej obremenjuje, saj je težko nositi breme in usodo žrtev, njihovo zlorabljenost in muke. "Sram te je, da se jim je to zgodilo, da se je v Cerkvi nekdo tako spozabil nad njimi," je priznal Zore. Kot je še opozoril, je težava pri tej zgodbi tudi splošno omadeževanje dobrih in nedolžnih duhovnikov.

Bremenijo pa ga tudi usode krivih duhovnikov, saj je na koncu tudi zanje potrebno poskrbeti. "Ne moreš ga preprosto odpisati," je dejal Zore.

Kot je na omenjeni novinarski konferenci ta teden sicer opozoril direktor Zavoda Iskreni Igor Vovk, Slovenska škofovska konferenca ves čas sprejema in posodablja priporočila o tem, kako naj cerkveni delavci ravnajo ob sumih spolnih zlorab, "a vse ostaja zgolj mrtva črka na papirju".

Edini, ki se je do zdaj problematike lotil z vso resnostjo, je po njegovi oceni murskosoboški škof Peter Štumpf. Ta je namreč prepovedal opravljanje duhovniške službe kapucinu Pascalu Jožetu Prši, ki ga je domnevna žrtev na novinarski konferenci civilne iniciative maja lani obtožila spolne zlorabe.