favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dosje: Ozadje nepremičninskih poslov tržiškega župana Sajovica

Deli na:
Dosje: Ozadje nepremičninskih poslov tržiškega župana Sajovica

Župan Tržiča Borut Sajovic - Foto: M24

Na območju Naravnega spomenika Dovžanova soteska v občini Tržič je bila julija letos porušena Bencetova hiša. Zadnjih nekaj let je bila v lasti zakoncev Sajovic, župana Tržiča Boruta Sajovica in njegove žene Janje Sajovic. Na mestu te nekdanje idilične hiše želita zakonca postaviti novogradnjo.

Novica, da je bila v Dovžanovi soteski, ki zaradi naravnih lepot sodi v posebno varstveno območje Natura 2000, porušena Bencetova hiša, je vznemirila mnoge, ki jim je mar za ohranjanje slovenske naravne, kulturne in stavbne dediščine. Da je rušenje zakrivila družina Sajovic, marsikoga v Tržiču in tudi širše, ki je izvedel za afere župana Sajovica, niti ne čudi. Med drugim je zaslovel, ko je svojim uradnicam na občini ob 8. marcu, Dnevu žena (!), podarjal primitivna presenečenja – čokoladne lulčke.

Ob rušenju hiše se postavlja vprašanje, kako se je, meni nič, tebi nič, to sploh lahko zgodilo? Velja pripomniti, da bi se po slabem zgledu župana Sajovica lahko ravnali vsi drugi lastniki, ki imajo na tem območju hiše. Vprašajmo se, kakšen bi bil izgled Dovžanove soteske, ko bi v njej ena za drugo izginile vse sedanje idilične hiše in bi bile namesto njih postavljene novogradnje?

Kakšno je pojasnilo Zavoda za varstvo kulturne dediščine RS, OE Kranj? Kaj vse je varovano po 30-členu OPPN Dolina – Dovžanova soteska?


Izvedeli smo, da je občina Tržič imela predkupno pravico in da so v hiši želeli narediti muzej z Bencetovo sobo. Nekdanji lastnik hiše je bil skupaj z mamo alpinist Filip Bence, ki je tragično preminil v gorah leta 2009.

Zakonca Sajovic tudi sicer slovita po nakupu nepremičnin v Tržiču in njegovi okolici, prav tako njun sin Janez Borut Sajovic, ki ima nepremičninsko podjetje. Njihovi nakupi in novogradnje se že več let izkazujejo kot zelo problematični in bi jih glede na župansko funkcijo Boruta Sajovica vsekakor morala obravnavati KPK ter drugi pristojni organi.

Preden je Borut Sajovic postal župan, je bilo v njegovi lasti okoli 46.000 kvadratnih metrov, zdaj naj bi njegovo celotno premoženje obsegalo že okoli 100.000 kvadratnih metrov.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24