Revija Reporter
Slovenija

Goloba nadomestil Čebela: kar pet županov izvoljenih za poslance ali ministre, a predčasnih županskih volitev ne bo

Igor Kršinar
4 1.589

7. jun. 2022 6:48 Osveženo: 6:55 / 07. 6. 2022

Deli na:

Po izvolitvi Roberta Goloba za mandatarja je njegov poslanski sedež prevzel Bojan Čebela, ki je za začasnega župana v Borovnici imenoval Petra Črnilogarja.

Primož Lavre

Na državnozborskih volitvah sta bila za poslanca izvoljena dva župana, Borut Sajovic iz Tržiča in Janez Magyar iz Lendave, prejšnjo sredo pa je premierja Roberta Goloba v poslanski klopi nadomestil Bojan Čebela, župan občine Borovnica. Isti dan sta bila za ministra v novi vladi izvoljena še dva župana, Aleksander Jevšek iz Murske Sobote in Uroš Brežan iz Tolmina.

Ker poslanci in ministri ne morejo hkrati opravljati funkcij v lokalnih skupnostih, so v petih občinah posle prevzeli podžupani, ki so jih pred svojim odhodom določili župani. V Tržiču je začasni župan Dušan Bodlaj, v Lendavi Ivan Kocut, v Borovnici Peter Črnilogar, v Tolminu Maša Klavora (županja je na polovičen delovni čas, saj je hkrati tudi direktorica Fundacije Poti miru v Posočju), v Murski Soboti pa Zoran Hoblaj. Vsi bodo svojo funkcijo opravljali do rednih lokalnih volitev, ki bodo 20. novembra.

Tukaj pa nastane pravni problem, ali bi morali v občinah izpeljati nadomestne županske volitve. V državni volilni komisiji pravijo, da so lokalne volitve v pristojnosti občinskih volilnih komisij, ki tudi razpišejo nadomestne volitve županov in predčasne volitve v občinski svet.

Podobno so nam odgovorili tudi z ministrstva za javno upravo: »Nadomestne volitve župana se opravijo, če županu poteče mandat pred potekom mandatne dobe, vendar zakon določa tudi, da se volitev ne opravi, če je do poteka mandata manj kot šest mesecev, razen če občinski svet ne odloči drugače.« Državni zbor je potrdil mandat vsem izvoljenim poslancem na ustanovni seji 13. maja, takrat je potekel mandat tudi županoma Tržiča in Lendave, ki sta bila izvoljena za poslanca. Tako je bilo v času njune izvolitev do rednih lokalnih volitev  teden dni več kot šest mesecev. Preostalim trem županom je mandat na lokalni ravni prenehal znotraj šestmesečnega obdobja pred lokalnimi volitvami.

Po izvolitvi Boruta Sajovca za poslanca je županski položaj v Tržiču začasno prevzel podžupan Dušan Bodlaj. Ker bodo jeseni redne lokalne volitve, nadomestnih za župana niso razpisali.

Toda ministrstvo za javno upravo je že 1. marca sporočilo občinam, kako naj premagajo to vrzel. Priporočilo jim je, da župani o svojem prenehanju mandata obvestijo občinski svet in občinsko volilno komisijo 20. maja, to je teden po izvolitvi za poslanca. Tako so lahko stekli postopki za nadomestne volitve šele na začetku junija, glasovanje pa bi bilo možno izvesti šele sredi julija, ko bi že stekli postopki za redne volitve. To pa bi pomenilo, da bi vzporedno tekla dva postopka za izvolitev istega organa.

V primeru, da občinski organi ne bi izvedli nadomestnih volitev župana, kot so zapisali na ministrstvu za javno upravo, skladno z zakonom o lokalni samoupravi do nastopa novega župana to funkcijo opravlja podžupan, če tega občina nima, član občinskega sveta, ki ga določi župan, če ga ne določi, pa najstarejši član občinskega sveta.