navadni udav, kača Svet24.si

FOTO: V kavču šokiranega krajana gomazela skoraj...

ženska doma Dobra karma

To so načini, da slabe energije iz doma izženete...

karaoke (5) Svet24.si

Seksi kravata, stranska vloga, rdeča šminka in ...

zasežena-droga Svet24.si

FOTO: V finalni akciji 460 kriminalistov in ...

strah Dobra karma

Strah in 12 astro znakov - Bike skrbi denar, ...

tanja žagar Njena.si

Tanja Žagar ni več doma

Nuša Rojs in Matej Mlađenović Njena.si

Nuši Rojs so se pravkar uresničile sanje!

Slovenija

Dopolnilo za izredno uskladitev pokojnin bo vložila koalicija

Deli na:
Dopolnilo za izredno uskladitev pokojnin bo vložila koalicija

Foto: Bobo

Koalicija je danes razpravljala o proračunu in se uskladila o zahtevi DeSUS za izredno uskladitev pokojnin prihodnje leto. Dopolnilo DeSUS k zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju bodo posvojili oz. vložili kot dopolnilo koalicije. Dogovorili so se, da novih dopolnil k proračunskim dokumentom ne bodo vlagali.

V DeSUS so namreč minuli teden vložili dopolnilo k predlogu vladnega zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021. V skladu z dopolnilom bi se pokojnine prihodnje leto izredno uskladile za en odstotek že ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti v letošnjem letu in ne šele ob več kot triodstotni.

Poteza DeSUS je razburila koalicijske partnerje, saj so se dogovorili, da dopolnil k proračunu in spremljevalnim dokumentom stranke posamično ne bodo vlagale. Na to je pred nekaj dnevi spomnil tudi premier Marjan Šarec.

Kot je po današnjem koalicijskem srečanju pred sejo vlade pojasnil vodja poslancev LMŠ Brane Golubović, gre za izredno uskladitev pokojnin decembra 2020, torej za en mesec, kar predstavlja od pet do šest milijonov evrov.


Po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana so se partnerji strinjali, da je proračun s soliranjem katere koli stranke ali poslanca težko nadzorovano spraviti pod streho. Zato je zadovoljen, da se je DeSUS pripravljena odpovedati temu dopolnilu in se strinja, da ga vložijo kot dopolnilo koalicije. "Pomembno je, da bo ta vsebina v proračunu zajeta," je dodal Han.

Tudi vodja poslancev SMC Igor Zorčič je izpostavil dogovor, zadeve, glede katerih so sicer soglasni, vložijo skupaj, ter da se soliranje strank z dopolnili ustavi. S tem so zadovoljni tudi v SAB, je povedala vodja poslanske skupine Maša Kociper.

Dogovor, da je to skupen projekt, je dobra rešitev tudi po mnenju vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše. Po njegovih besedah so skupaj ugotovili, da so upokojenci pri proračunski pogači najmanj dobili.

Po predlogu omenjenega zakona, ki je v parlamentarnem postopku, bi se namreč pokojnine prihodnje leto izredno uskladile za en odstotek le ob več kot triodstotni gospodarski rasti letos, ki pa glede na napoved Urada RS za makroekonomske analize in razvoj ne bo dosežena. Urad je namreč znižal napoved gospodarske rasti v letošnjem letu na 2,8 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj od spomladanske napovedi.

loading...
Loading...