ana vurcer Odkrito.si

Znana slovenska pevka žaluje

horoskop-astro Svet24.si

Horoskop za sredo, 26. junija

hišna številka Petisvet.si

Vaša hišna številka razkriva vse o vas

vročina, živalski vrt madrid, 25.6.2019 Svet24.si

Vročina prodira, ogroženi so junijski rekordi

moški, gospodinjstvo Svet24.si

Mačo ali copata? Kaj mislite, katerih moških je ...

pop 18412X0064 Njena.si

Natalija Gros se spominja svojega pokojnega moža

Mateja Ropoša Njena.si

Obraz POP TV se je razveselil prvega otroka

Slovenija

»Dolžni smo jih enako podpirati ne glede na to ali hodijo v javno ali zasebno šolo«

Deli na:
»Dolžni smo jih enako podpirati ne glede na to ali hodijo v javno ali zasebno šolo«

Foto: Primož Lavre - Fotografija je simbolična.

V pobudi Prebudimo Slovenijo so na predsednika vlade in ministra za šolstvo, znanost in šport naslovili odprto pismo v zvezi z uresničitvijo odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva. Državljani, ki plačujejo davke državi, ne glede na to ali pošiljajo svoje otroke v javno ali zasebno šolo si zaslužijo enako spoštovanje in enako čast, pišejo člani pobude.

Objavljamo odprto pismo predsedniku vlade in ministru za šolstvo, znanost in šport

Spoštovani predsednik vlade RS gospod Marjan Šarec, spoštovani minister za izobraževanje, znanost in šport gospod Jernej Pikalo!

Člani civilne pobude Prebudimo Slovenijo predlagamo ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter vladi Republike Slovenije način, kako uresničiti odločbo ustavnega sodišča in s tem izpolniti pričakovanja zasebnih osnovnih šol za 100 % financiranje tistega dela njihovega programa, ki je identičen programu javnih osnovnih šol.

Odločba Ustavnega sodišča je formalni akt, ki državnim organom zapoveduje takšno ravnanje, ki naj bo v skladu z zakonom in splošnimi načeli pravičnosti. V navedenem primeru ne gre za pravni akt oziroma zakonodajo, s kakršno urejamo cestni promet, temveč za  akt, ki neposredno prizadeva ljudi, otroke in njihove starše.

Državljani, ki plačujejo davke državi, ne glede na to ali pošiljajo svoje otroke v javno ali zasebno šolo si zaslužijo enako spoštovanje in enako čast. Država, ki jo spoštovana gospod predsednik  in gospod minister predstavljata, ni brezosebna institucija brez duše, temveč skupnost državljanov z različnimi pogledi in prepričanji.

Kot izvoljena predstavnika države imata skupaj z drugimi člani vlade in s člani državnega zbora dolžnost pravično in brez diskriminacije poplačati vsako delo v skupno dobro, ne glede na to, kdo ga opravlja. Namesto pravnih in ideoloških trikov pričakujemo od izvoljenih ali imenovanih državnih uslužbencev več velikodušnosti, naklonjenosti in empatije ter tako človeško držo, ki je nad vsakim formalizmom in preračunljivostjo.

Če se vživimo v učence, ki so vsi naši otroci, ne glede na to, kdo in kaj so njihov starši, bo odločitev lahka. Oni so naši! Bodoči delavci, inženirji, zdravnice, znanstvenice in če bo potrebno, tudi vojaki, ki bodo zastavili svoja življenja za našo varnost in blaginjo. Zato smo jih dolžni enako podpirati ne glede na to ali hodijo v »javno« ali »zasebno« šolo.

Spoštovana gospod predsednik vlade in gospod minister! Z zaupanjem v Vajino naklonjenost do naših mladih državljanov Vaju prijazno pozdravljamo!

Za pobudo Prebudimo Slovenijo: Jože Mlakar, predsednik

Loading...