ana maria mitić Dobra karma

Solze nesrečnih ljubezni Ane Marie Mitić je njen...

koronavirus-slovenija Svet24.si

Vlada bo odločila o ukrepih za naslednji teden. ...

anton stres pl2 Reporter.si

Škofovska Komisija Pravičnost in mir kritizira ...

covid-19, koronavirus, reševalno vozilo, urgenca Svet24.si

Mateja Logar: »Število postelj v enotah za ...

Screenshot 2020-10-28 at 17.26.07 Necenzurirano

Skrivnostni obisk pri Janezu Janši

brad-pitt-girlfriend Odkrito.si

Konec Bradove nove ljubezni?

žorž Njena.si

Umrl Žorž iz serije Najini mostovi

Slovenija

Doktor davčnih utaj Snežič poskuša novinarje portala Necenzurirano.si izčrpati in utišati s kar 36 tožbami

Deli na:
Doktor davčnih utaj Snežič poskuša novinarje portala Necenzurirano.si izčrpati in utišati s kar 36 tožbami

Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic - Foto: /

Pravna sredstva je mogoče zlorabiti za časovno, finančno in mentalno izčrpavanje novinarjev, opozarjajo v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) ob kar 36 tožbah, ki jih je t. i. "doktor davčnih utaj" Rok Snežič vložil zoper novinarje portala necenzurirano.si Primoža Cirmana, Vesne Vuković in Tomaža Modica. Zloraba pravnih sredstev je grožnja svobodi izražanja, zato sodišče pozivamo, da skrbno prouči vložene tožbe in neutemeljen pregon zavrže, pozivajo v DNS.

Objavljamo izjavo DNS:

Zloraba pravnih sredstev je grožnja svobodi izražanja

Društvo novinarjev Slovenije z zaskrbljenostjo spremlja sistematično preganjanje novinarjev portala necenzurirano.si Primoža Cirmana, Vesne Vuković in Tomaža Modica zaradi pisanja o poslih Roka Snežiča. Ta se je odločil za kazenski pregon novinarjev z zasebno tožbo zaradi domnevnih kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime, ki naj bi jih novinarji zagrešili v člankih, ki so bili o njegovih poslih objavljeni na portalih siol.net in necenzurirano.si.


Snežič je skupaj vložil 36 tožb, za 12 domnevno spornih člankov, sodišču pa predlagal sojenje v Mariboru. V društvu novinarjev ne želimo tistim, ki so v novinarskih prispevkih prizadeti, odrekati legitimne pravice, da z vsemi zakonitimi sredstvi branijo svoje dobro ime, vendar pa hkrati opozarjamo, da je mogoče pravna sredstva zlorabiti za časovno, finančno in mentalno izčrpavanje novinarjev. Še posebej so ranljivi manjši mediji in novinarske ekipe, ki nimajo kadrovskega in finančnega zaledja za spopad in obrambo svojih interesov.

V Društvu novinarjev Slovenije smo pred leti izvedli analizo tožb in kazenskih ovadb medijev in takrat ugotovili, da je bilo v letih od 2014 do 2017 začetih 127 postopkov, od tega 76 civilnopravnih v vrednosti 3,2 milijona evrov in 46 kazenskopravnih postopkov. Ker nismo uspeli pridobiti podatkov o sodnih epilogih postopkov, je težko reči, koliko od začetih postopkov se je končalo z obsodbo novinarjev in koliko od začetih postopkov je bilo neutemeljenih.

Sprožanje civilno- in kazenskopravnih postopkov zoper novinarje in medije je lahko upravičeno, lahko pa se zlorablja za zastraševanje ter finančno in administrativno izčrpavanje medijev. Pojav je razširjen po celem svetu in je dobil tudi svoje ime SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) – gre za tožbe, ki so zlorabljene za utišanje in nadlegovanje kritikov, tako da jih prisilijo v izrabo virov (finančnih, časovnih) za obrambo pred neutemeljenimi tožbami. Tisti, ki vlagajo SLAPP tožbe, na sodišče ne odhajajo po pravico. Takšne tožbe so namenjene ustrahovanju tistih, ki se ne strinjajo z njihovimi dejanji.

Tožbe so učinkovite, saj lahko medij za obrambo pred neutemeljeno tožbo porabi leta in tisoče evrov. Da bi se tarče zlorabe sodnih postopkov za utišanje novinarjev in drugih kritikov, ki v javnem interesu opozarjajo na nepravilnosti, izognile preganjanju, se pogosto samocenzurirajo, ne odpirajo več določenih tem ali ne poročajo o določenih akterjih in tako je namen zastraševalcev dosežen. Zloraba pravnih sredstev je grožnja svobodi izražanja, zato sodišče pozivamo, da skrbno prouči vložene tožbe in neutemeljen pregon zavrže.

Loading...