Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Sprenevedanje in dvojna merila DNS: poziv k odstopu Ilinke Todorovski so označili za provokacijo

Deli na:
Sprenevedanje in dvojna merila DNS: poziv k odstopu Ilinke Todorovski so označili za provokacijo

Nenad Glücks - Foto: Primož Lavre

Pri Društvu novinarjev Slovenije (DNS) pozivajo Programski svet RTV Slovenija, naj ne razpravlja o posameznih novinarskih prispevkih in uredniških odločitvah, lani pa je njihov Aktiv na TVS razglašal, da se Programski svet »težko izogne razpravi o programu, ne da bi omenjal konkretne oddaje oziroma avtorje.« Ker je pač šlo za novinarje, ki »niso njihovi«. Dvoličnost brez primere.

V Društvu novinarjev Slovenije so si ta teden privoščili veliko zavajanje javnosti v zvezi s svojim odnosom do Programskega sveta RTV Slovenija in  Ilinke Todorovski, varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev. Kot je znano, je druga novinarska organizacija- Združenje novinarjev in publicistov - prejšnji teden na generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca in Programski svet naslovila predlog za razrešitev Todorovske.

Kot razlog za razrešitev so obrazložili njena dvojna merila pri presoji, kateri novinarji pri svojem delu kršijo poklicna merila, ter utemeljen sum, da je v času komunizma sodelovala s politično policijo SDV. Iz dokumentov SDV je namreč razvidno, da je bila zabeležena kot registrirani vir, torej nekdo, ki je SDV dajal informacije. Navedli so tudi konkretne primere oddaj in prispevkov, pri oceni katerih je Todorovska ravnala pristransko.

Očitno spodbujeni tudi s tem javnim pozivom ZNP so se tik pred ponedeljkovo sejo Programskega sveta (PS), kjer je bila napovedana razprava o delu Todorovske, odzvali pri Društvu novinarjev Slovenije. Todorovsko in urednike na RTV so vzeli v bran z besedami, da se PS ne sme ukvarjati s posameznimi uredniškimi odločitvami, saj bi bila to »zloraba pristojnosti«.

Zapisali so, da so uredniki in novinarji pri svojem delu neodvisni in avtonomni, programski svet pa ne sme sprejemati stališč o posameznih delih programa. Za njihovo presojo je, kot pravijo, pristojna varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev, »ki je v zadnjem času prav tako deležna kritik in celo pozivov k odstopu.«

Dodajajo, da DNS nikakor ne želi polemizirati s posameznimi odločitvami varuhinje in se tega ne bi smel lotevati niti Programski svet. Poziv k odstopu varuhinje so označili celo za provokacijo, pri čemer so prepričani, da jo bodo člani PS zaščitili in dopustili, da samostojno in neodvisno opravlja svoje delo. Z drugimi besedami to pomeni, da si pri DNS želijo, da svoje delo še naprej opravljala pristransko.

Foto: Mediaspeed - Ilinka Todorovski

Toda ob tem dopisu DNS se je razkrilo njihovo veliko sprenevedanje. Zdaj se na vse pretege trudijo, da PS (nadaljevanje njegove seje bo v ponedeljek) ne bi razpravljal o posameznih novinarskih prispevkih in o delu urednikov. Hkrati pa lanskoletni dopis Aktiva novinarjev informativnega programa TVS, ki je izpostava Društva novinarjev Slovenije na tem mediju, kaže na povsem drugačno stališče.

Tedaj je bila odgovorna urednica informativnega programa TVS Jadranka Rebernik, za katero si je del programskih svetnikov zelo trudil, da bi bila čim prej razrešena. Ni bila namreč po volji levi politični opciji, ker je »dopuščala« zanje problematične prispevke. Med drugim dokumentarec Valentina Areha o nekdaj čaščeni Jugoslovanski ljudski armadi in razpravo o splavu v oddaji Tarča. Levičarski jurišniki v PS so vršili pritisk na Rebernikovo in želeli razpravo o njenem delu in novinarskih prispevkih.

V Društvu novinarjev Slovenije so si ta teden privoščili veliko zavajanje javnosti v zvezi s svojim odnosom do Programskega sveta RTV Slovenija in  Ilinke Todorovski, varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev.

Poglejmo, kako je Aktiv novinarjev v sklopu DNS tedaj »zaščitil« novinarsko avtonomijo. Citiramo del njihovega dopisa naslovljenega na zaposlene novinarje: »V zvezi z domnevnimi pritiski programskega sveta na odgovorno urednico in vsebine informativnega programa smo menili, da se programski svet težko izogne razpravi o programu, ne da bi omenjal konkretne oddaje oziroma avtorje… Aktiv novinarjev prav tako ne more in ne sme izražati (ne)podpore odgovorni urednici. Če urednica meni, da se nanjo in urednico vršijo pritiski, naj skliče sestanek uredništva in predstavi razmere.«

Da, prav ste prebrali. V primeru ocene posameznih uredniških odločitev ter spornih kriterijev varuhinje Todorovske DNS zdaj razglaša, da »programski svet ne sme sprejemati stališč o posameznih delih programa«. Še marca lani pa je njihov Aktiv na TVS menil, da se »programski svet težko izogne razpravi o programu, ne da bi omenjal konkretne oddaje oziroma avtorje«.

Zdaj, ko je odgovorna urednica Manica J. Ambrožič, pravijo, da PS z ukvarjanjem z uredniškimi odločitvami na mikro ravni močno krni neodvisnost urednikov in ojačuje pritiske nanje. Ko pa je bila lani odgovorna urednica Jadranka Rebernik, so njeno neodvisnost pred napadi Programskega sveta »zaščitili« z besedami, da »Aktiv ne more in ne sme izražati (ne)podpore odgovorni urednici«.