Revija Reporter
Slovenija

»Novinarji nas v zadnjih dneh obveščajo o verbalnih napadih neznancev na ulici«

M. M.

12. feb. 2020 16:29 Osveženo: 16:36 / 12. 2. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

»Najostreje obsojamo intenzivne napade na posamezne novinarje in medije, ki poročajo o financiranju slovenskih medijskih podjetij v madžarski lasti,« so se v Društvu novinarjev Slovenije (DNS) odzvali na napade na novinarje, ki poročajo o medijih pod okriljem SDS.

»Ocenjujemo, da so načini diskreditacije in intenzivnost napadov prešli v fazo, ko že predstavljajo nevarnost za novinarje, medije in demokratičnost družbe,« pravijo v DNS. Navajajo, da jih novinarji obveščajo o verbalnih napadih neznancev na ulici, žaljivih SMS sporočilih z neznanih številk in grožnjah na družbenih medijih.

Izjava Društva novinarjev Slovenije o napadih na novinarje

»Fotomontaže okrvavljenih slik, druga vizualna orodja, žaljivi članki, ki gredo na izključno osebno raven, in druge metode so po naši oceni namenjene ščuvanju skupin ljudi proti novinarjem in medijem,« pravijo v DNS. Prepričani so, da gre za kampanjo, ki ima svoje ideološko in materialno ozadje.

Končni cilj napadov in diskreditacij je preprečiti objavljanje zgodb, ki so neprijetne za lastnike, politične zaveznike in podpornike slovenskih medijskih podjetij v madžarski lasti, menijo društvu novinarjev in opozarjajo: »Polovica vseh objav na portalih v madžarski lasti je namenjena ustvarjanju klime sovraštva do novinarjev.«