Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dokapitalizacija NLB

Deli na:

Država namerava Novo Ljubljansko banko (NLB) dokapitalizirati sama, lahko pa bodo sodelovali tudi ostali lastniki, je danes za STA pojasnil finančni minister Franc Križanič. Ni še izključeno, da med njimi ne bo tudi belgijske KBC kot druge največje lastnice NLB.

Država namerava Novo Ljubljansko banko (NLB) dokapitalizirati sama, lahko pa bodo sodelovali tudi ostali lastniki, je danes za STA pojasnil finančni minister Franc Križanič. Ni še izključeno, da med njimi ne bo tudi belgijske KBC kot druge največje lastnice NLB.

Medtem ko je bil v skladu s sklepom nadzornikov NLB iz sredine decembra za danes predviden začetek vpisa novih delnic v okviru 250 milijonov evrov vredne dokapitalizacije banke, pa se oba glavna delničarja nista uspeli pravočasno dogovoriti o izvedbi postopka do konca tega leta, je pojasnil Križanič. Država ima v lasti 33,1 odstotka delnic NLB, KBC pa 30,6 odstotka.

Zdaj bo stekel postopek priglasitve dokapitalizacije pri Evropski komisiji, je napovedal finančni minister. V primeru sodelovanja KBC kot velike lastnice priglasitev ne bi bila potrebna, ker bi bilo jasno, da gre za zasebno investicijo, je pojasnil.

"Če bo pri dokapitalizaciji NLB še kdo sodeloval, bomo zadovoljni," je dejal Križanič. V nasprotnem primeru jo bo država dokapitalizirala sama v obsegu, ki bo potreben, da bo lahko širila svojo dejavnost v Jugovzhodni Evropi, medtem ko doma ne sme več povečevati tržnega deleža.

KBC, ki pri prejšnji dokapitalizaciji NLB spomladi 2008 ni sodelovala, glede tokratnega povečanja kapitala banke še ni rekla ne. "Če se niso odločili v strahu, kako bodo naprej prodali, potem naj pač še razmišljajo," je dejal Križanič ter poudaril, da ima država sicer z Belgijci dobre odnose.

V KBC so po Križaničevih besedah sklenili, da o morebitnem sodelovanju pri dokapitalizaciji NLB razmislijo do 11. januarja. S tem pa se nam bo izteklo proračunsko leto, je odločitev o ustavitvi postopka pojasnil Križanič.

Država namerava v letošnjem proračunu predvideni znesek za dokapitalizacijo zdaj vezati v bankah kot depozit in ga porabiti v prvi polovici prihodnjega leta za isti namen, zato pa bo potreben rebalans proračuna.