Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dobovšek zapustil poslansko skupino SMC: "Po letu opozarjanj se ni nič zgodilo"

Deli na:
Dobovšek zapustil poslansko skupino SMC: "Po letu opozarjanj se ni nič zgodilo"

Foto: Bobo

Eden vidnejših obrazov ob ustanavljanju SMC Bojan Dobovšek je izstopil iz poslanske skupine največje vladne stranke. Za to potezo se je odločil, ker se po letu opozarjanj ni zgodilo nič pomembnega, je povedal za STA. V izjavi novinarjem pa je dodal, da so ključne težave kadrovanje in neuresničeni projekti. Poslej bo deloval kot nepovezani poslanec.

Dobovšek je konec lanskega septembra zapustil stranko, a je doslej deloval v njeni poslanski skupini. Takrat je pojasnil, da ni mogel več uveljavljati svojih načel in navedel boj proti korupciji, odpravljanje vpliva neformalnih mrež in opozarjanje na finančno kriminaliteto.

"Ker se ni nič pomembnega zgodilo, sem se odločil, da izstopim tudi iz poslanske skupine," je včeraj povedal za STA.

V izjavi novinarjem v DZ je poudaril veliko podporo državljanov stranki SMC, ki pa je po njegovem mnenju niso izkoristili. "Vedno se bom zavzemal za tiste projekte, za katere bom lahko nekaj naredil," je dejal.

Svojo odločitev je sporočil predsedniku DZ Milanu Brglezu, nato vodji poslanske skupine SMC Simoni Kustec Lipicer, nato pa še poslancem SMC.

"Kot kaže smo dobro sodelovali, ker so želeli, da ostanem, ampak jaz sem izrazil svojo željo, da nadaljujem samostojno pot," je dodal.

Tako se bo kot nepovezani poslanec še naprej ukvarjal s temami, kot so neformalna ekonomija in migracije, finančna kriminaliteta ter neformalne mreže. Po novem bo lahko v odborih DZ skladno s pravilnikom sodeloval kot zainteresiran poslanec, ne sme pa glasovati. To pravico ima na sejah DZ. Kot zagotavlja, bo v DZ podpiral vse predloge, ki bodo pozitivni in dobri za Slovenijo.

Dejal je še, da ga iz drugih strank niso vabili v svoje vrste. A dodaja, da je tudi z drugimi poslanskimi skupinami do sedaj zelo dobro sodeloval in z njimi goji dobre odnose.

Po Dobovškovih besedah je razmislek za njegovo potezo potekal celo leto, kaplja čez rob pa je šla zadnje dni. "Vse skupaj, kar se v Sloveniji dogaja, kaže, da ne izkoriščamo potenciala, ki ga imamo. Graditi moramo na naših virih," je pojasnil. Po njegovih besedah so naše prioritete turizem, voda in les, izpostavil pa je še pametno privatizacijo. Privatizirati pa je treba na področjih, kjer sami ne znamo in ne zmoremo delati, je pozval.

Tako se je opredelil tudi do neuspeha Slovenije pri pridobivanju evropskih sredstev za projekt drugi tir. "To so projekti, na katerih smo gradili stranko in program. Dejali smo, da se bomo zavzemali za projekte, ki bodo Slovenijo peljali naprej," je kritično spomnil Dobovšek.

Po njegovih besedah so zato tudi "poslali svojega človeka v Bruselj". A sam meni, da je bila "prva izbira boljša in smo imeli boljši položaj v Bruslju, vendar smo ga zapravili zaradi političnih iger in sedaj nismo uresničili evropskih projektov".

Pojavilo se je tudi vprašanje njegove podpore interpelaciji notranje ministrice iz vrst SMC Vesne Györkös Žnidar. Dobovšek je pojasnil, da bo poslušal argumente in se na tej podlagi odločil o glasovanju.