Revija Reporter
Slovenija

Direktor radia Lampreht krši zakon o RTV

Silvester Šurla

12. mar. 2012 6:02 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Član programskega sveta RTV Slovenija, upokojeni radijski novinar Gojko Bervar še vedno pripravlja tedenske notranjepolitične oddaje Centrifuga. Ko je bil direktor radia Slovenija Miha Lampreht lani posebej opozorjen na to, da gre za kršitev in da to ni dopustno, se je izgovoril, da Gojko Brvar za svoje radijsko delo ne prejema nobenega honorarja.

A zakon o RTV je v svojem 20. členu jasen: člani programskega in nadzornega sveta ne smejo poslovno sodelovati z javnim zavodom RTV Slovenija. Poslovno sodelovanje pa je tudi vsakršno programsko sodelovanje, saj je popolnoma nesprejemljivo, da član programskega sveta pripravlja avtorske notranjepolitične oddaje, ki so poleg vsega politično še povsem prepoznavne in enostranske.

Rdeča nit Brvarjevih misli je antijanšizem. Bervar že tako zlorablja svojo funkcijo člana programskega sveta, ko v Medijski preži, glasilu Mirovnega inštituta, opisuje svoja ”travmatična” doživetja na sejah, ker mu očitno ne zadostuje, da bi svojo vlogo opravil tam, kjer se spodobi.  Gojka Brvarja so na sejah sveta polna usta etike in profesionalnosti in zakonitosti, potem pa za prvim radijskim vogalom na to pač pozabi. Vse v skladu z lajt motivom njegove zadnje oddaje 9. marca (s ponovitvijo v nedeljo 11. marca) – kaj nam pa morejo.

Sicer pa smo se o uredniških kriterijih direktorja radia Slovenija Mihe Lamprehta lahko najbolje prepričali ob primeru novinarja Mateja Šurca, ki je v tedenski zunanjepolitični oddaji Labirinti sveta predsednika vlade Janeza Janšo primerjal z nacističnim zločincem Hitlerjem. Lahko bi šlo za kaj neposrečenega, za zdrs, a ker je ta isti novinar kot dopisnik RTV iz ZDA nekoč v Studiu City Janšo poimenoval z bebcem, je jasno, da gre za načrtne žalitve.

Namesto, da bi zaradi hudih kršitev etičnih in drugih posebnih RTV-jevskih standardov Lampreht Šurcu vsaj za nekaj časa pokazal vrata, je Šurc dobil celo letno hišno nagrado in to za orožarske zgodbe, ki jih je objavil skupaj s soavtorjem znamenite peticije 571 Blažem Zgago. Nagrada je bila Šurcu podeljena mimo vseh pravil in mu ni bila odvzeta.

Menda pa mu je zaradi Janše in Hitlerja bila vzeta oddaja Labirinti sveta, kakor je stranko SDS obvestil direktor Lampreht. Ni pa povedal, da to ni avtorska Šurčeva lastnina, ampak da to oddajo pripravljajo enkrat tedensko novinarji zunanjepolitične redakcije radia Slovenija. Navsezadnje bi moral v skladu s pristojnostmi takrat okrcati svojega odgovornega urednika informativnega radijskega programa Draga Balažiča, ki si ga je dal pripeljati iz STA kot politično in ideološko zvestega človeka in velikega prijatelja sedanjega direktorja STA Bojana Veselinovića.

Sicer pa za Lamprehtovo radijsko programsko politiko tako in tako velja načelo, da je vse sprejemljivo, če je uperjeno proti Janši, pa tudi proti sedanji koaliciji. Dovoljeno je torej vse, četudi je nezakonito, ali pa neetično in neprofesionalno.