šarec-marjan 9 Svet24.si

Šarec o intervjuju z ruskim vohunom: "Tudi vi ste...

profimedia-0867279129 Svet24.si

Kadirov naj bi 2 od svojih 12 otrok zaplodil ...

euro-2024 Necenzurirano

Kaj obleči za München ali katera je nacionalna ...

1717753308-dsc04923-1717753281864 Reporter.si

Lojze Peterle spet kritiziral vodstvo Nove ...

kek Ekipa24.si

Takšnega selektorja pa še ne: Nasmejani Kek ...

PodZvezdami_MajaKeuc_15_06_24_FotoAnaRojcPhoto-42 Odkrito.si

Kakšno presenečenje! Znani so jo podprli, pa ...

stojanovic Ekipa24.si

Razkrivamo: Slovenci igrali s črnim trakom, to je...

Svet

Medicinsko sestro, žrtev ukane avstralskih radijcev, našli obešeno

Deli na:
Medicinsko sestro, žrtev ukane avstralskih radijcev, našli obešeno

Foto: Reuters

Medicinska sestra Jacintha Saldanha, ki sta jo avstralska radijska novinarja ukanila, da jima je pomagala izvedeti podrobnosti o zdravstvenem stanju noseče soproge britanskega princa Williama, se je obesila. To so potrdili na današnjem zaslišanju po uradnem mrliškem pregledu na pristojnem westminstrskem sodišču, poročajo tuje tiskovne agencije.

Voditelja radijske postaje 2DayFM sta poklicala v londonsko bolnišnico, kjer se je zaradi hude oblike jutranje slabosti zdravila vojvodinja cambriška, in se izdajala, da sta britanska kraljica Elizabeta II. in princ Charles. Javila se je nič hudega sluteča Saldanhova, ki je klic posredovala sodelavki, ta pa je nato voditeljema povedala vse.

Čez tri dni so 46-letnico, mater dveh otrok, našli mrtvo v njenem stanovanju blizu bolnišnice, v kateri je bila zaposlena več let. Kot predvidevajo, je Saldanhova zaradi stresa, ki mu je bila izpostavljena po razkritju ukane, naredila samomor. Smrti tako ne obravnavajo kot sumljive.

Avstralska voditelja Mel Greig in Michael Christian je samomor globoko pretresel in sta obžalovala svoje dejanje. To je bilo sicer, kot poudarjajo na radiu, mišljeno le kot nedolžna šala. Opravičilo se je tudi vodstvo radijske postaje in obenem ukinilo oddajo, v okviru katere so klicali v londonsko bolnišnico.Lastniki radia so napovedali, da bodo ves dobiček od oglaševanja do konca letošnjega leta namenili družini Saldanhove. Avstralski urad, pristojen za nadzor nad mediji, pa je sprožil uradno preiskavo, ki bi lahko celo vodila v odvzem licence za oddajanje.

Tudi britanska kraljeva hiša in avstralska premierka Julia Gillard sta obžalovali tragedijo in izrazili svoje sožalje.

Britanski premier David Cameron je o dogodku spregovoril v sredo v spodnjem domu parlamenta v Londonu. Kot je dejal, je Saldanhova "očitno ljubila svojo službo, svoje delo in ji je zdravje njenih bolnikov veliko pomenilo". Dogodek je označil kot "popolno tragedijo", iz katere se morajo vsi veliko naučiti.