profimedia-0090086427 Svet24.si

Orjaški modro-sivi kiti so si opomogli

Plastika morje Svet24.si

Prvi protiplastični sporazum: Od nafte do ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Diplomantka biopsihologije Živa Korda: Nujna so še druga znanja in veščine

Deli na:
Diplomantka biopsihologije Živa Korda: Nujna so še druga znanja in veščine

Foto: Primož Lavre

Nedavno je pozornost vzbudila zgodba o študentih na študijskem programu biopsihologije z Univerze na Primorskem, ki so po zaključku študija na prvi bolonjski stopnji ugotovili, da njihov študij ne izobražuje za t. i. reguliran poklic, zaradi česar imajo omejene možnosti zaposlitve v javnem sektorju.

Velja izpostaviti, da je v Sloveniji le 67 reguliranih poklicev, 15-krat manj od akreditiranih študijskih programov. Po besedah Žive Korda, sveže diplomantke prve bolonjske stopnje na študiju biopsihologije, so kandidatom za študij pristojni z univerze res omenjali velike možnosti za zaposlitev po koncu študija, toda precej hitro so nato po vpisu do njih prišle tudi informacije, da se utegnejo stvari zaplesti.

Ob tem pravi, da je, tudi če bi bil poklic diplomirani biopsiholog reguliran, vprašanje, koliko diplomantov bi dobilo zaposlitev v javnem sektorju. Tudi diplomanti sorodne študijske smeri – psihologije, katerih poklic je reguliran, imajo zelo velike težave pri zaposlovanju v javnem sektorju. Sicer pa velja danes za katerikoli poklic, da je fakulteta zgolj osnova, nujna za uspeh pri zaposlovanju je usvojitev znanj in veščin, ki jih fakulteta ne zagotavlja.

Živa se je odločila, da si bo v času študija vzela leto dni premora, tako da odhaja na Novo Zelandijo, kjer bo kombinirala delo in potovanja. Za zdaj še ne ve, kje se bo zaposlila, izkušnje ima z delom natakarice, lahko bi delala tudi v hotelskem turizmu, ne bi se branila niti obiranja sadja ali česa podobnega.

Glede študija poudarja, da zgolj z diplomo na prvi bolonjski stopnji »še nisi nič«, skratka si slabo zaposljiv, pri biopsihologiji jo je pritegnilo, da gre za interdisciplinarno smer, nadgradnjo klasične psihologije. S študijem je bila zadovoljna, sicer pa se sproti spreminja, program sedanjega prvega letnika je boljši kot prej. Na kateri smeri bo nadaljevala študij, se še ni odločila.

Možnosti zaposlitve vidi v zasebnem sektorju, na vseh delovnih mestih, kjer so psihologi, posebej pa na primer na področju klinične psihologije in nevropsihologije. Ali utegne na Novi Zelandiji ostati dlje časa oziroma si tam morda urediti življenje, je prezgodaj razmišljati, dodaja Živa.