Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nemčija ima najnižjo stopnjo rodnosti na svetu

Deli na:
Nemčija ima najnižjo stopnjo rodnosti na svetu

Foto: Arhiv Reporterja

Nemčija ima najnižjo stopnjo rodnosti na svetu, kaže študija, ki jo je skupaj s Hamburškim inštitutom za mednarodno ekonomijo izvedlo svetovalno podjetje BDO. Avtorji študije opozarjajo predvsem na trend upadanja delovne sile, zaradi katerega bi lahko Nemčija izgubila ekonomsko ostrino.

Nemčija ima že nekaj let najnižjo stopnjo rodnosti v Evropi, študija, ki jo na spletu povzema Deutsche Welle, pa trdi, da je sedaj prehitela tudi države zunaj stare celine.

Glede na študijo sta se v Nemčiji v zadnjih petih letih v povprečju rodila 8,2 otroka na 1000 prebivalcev. V Evropi sta na drugem mestu za Nemčijo Portugalska in Italija s povprečjem 9 oz. 9,3 otroka na 1000 prebivalcev.

Najvišjo stopnjo rodnost imajo glede na študijo države v Afriki. Vodi zahodnoafriški Niger s 50 otroki na 1000 prebivalcev.

Direktor hamburškega inštituta Henning Vöpel je ob objavil študije opozoril predvsem na morebitne škodljive ekonomske posledice najnižje stopnje rodnosti na svetu, saj naj bi se delež delovno sposobnih Nemcev s sedanjih 61 odstotkov do leta 2030 skrčil na 54 odstotkov.

Predstavnik izvršnega odbora BDO Arno Probst pa je ocenil, da bodo neposredna posledica upada rojstev zaradi pomanjkanja delovne sile višji stroški dela. "Brez trdnega trga dela Nemčija dolgoročno ne more ohraniti ekonomske ostrine," je dejal Probst.

Dodal je, da je za zagotovitev nemške ekonomske učinkovitosti ključno sodelovanje žensk na trgu delovne sile.