Revija Reporter
Slovenija

Dimitrij Rupel: Zoran Janković bi moral dati za mašo

Dimitrij Rupel

30. sep. 2018 20:00

Deli na:

Ljubljana s Tromostovjem in Prešernovim trgom.

Primož Lavre

Ljubljanski župan Janković bi moral »dati za mašo«, ker je Ljubljana postala prestolnica samostojne države, je prepričan nekdanji ljubljanski župan dr. Dimitrij Rupel.

Mnogi Ljubljančani in nekateri prijatelji so v zadnjem času navdušeni nad ljubljanskim mestnim utripom, nad številnimi gosti, ki polnijo ljubljanske gostilne in hotele, nad turisti, ki si ogledujejo slovensko prestolnico, posebej obrežja ob Ljubljanici; nad novim asfaltom v središču, nad tamkajšnjim preganjanjem prometa in preusmerjanjem parkiranja v komercialne garažne hiše; nad prebarvanimi pročelji … Nekateri ljubljanske poživitve pripisujejo – k vsestranskemu pretiravanju nagnjenemu – županu, ki pogosto pravi, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu. Zaradi domoljubja je tej trditvi po eni strani nemogoče ugovarjati, resnicoljubnost pa nam narekuje, da gremo mimo brez besed.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Rupel opozarja na lepotne napake najlepšega mesta; kje je županu uspelo in kaj mu je spodletelo; o veliki napaki Stožic; zakaj v Ljubljani od osamosvojitve nismo postavili nobenega velikega, občudovanja vrednega objekta ali spomenika; kako bi ljubljanski voditelji lahko popravili nedostojno bilanco s postavitvijo Katedrale svobode, t. j. z uresničitvijo Plečnikovega načrta za parlament slovenske demokratične države.