markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Foto 3 Revija Stop

Erika Pečnik Ladika: Šolski sistem je tako na ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Dilema NSi: bo imel Matej Tonin dovolj »jajc« za to radikalno potezo?

Deli na:
Dilema NSi: bo imel Matej Tonin dovolj »jajc« za to radikalno potezo?

Predsednik NSi Matej Tonin - Foto: Primož Lavre

Če vsaj v teh vročih poletnih tednih med koalicijskimi partnericami vlada sožitje, pa je nekaj več nestabilnosti v opoziciji. Za SDS smo se že navadili, da telenovela Logar gre po svoje traja in traja, pa se nič ne zgodi, v Novi Sloveniji se očitno pripravljajo samo še na naslednji kongres.

Ta bo zanimiv že zaradi soočenja dveh povsem različnih konceptov te stranke – na eni strani klasična krščanska demokracija, ki se naslanja na tradicijo in zdrav konservativni duh, na drugi pa oportunistični, pragmatični in finančnim interesov povsem podrejeni strankarski aparat, na katerega imajo vpliv majhni lobisti iz ozadja z lepljivimi prsti in diskretnimi podatki o okostnjakih iz omar.

Na katero stran se bo nagnila tehtnica? Bo imel Matej Tonin dovolj »jajc«, da iz stranke po več kot dvajsetih letih končno odstrani ljudi, ki so sinonim moralne gnilobe in sprevrženosti?

Tisto, kar NSI še čaka, se že začenja dogajati Slovenski ljudski stranki (SLS), ki evropskih volitev drugače od Nove Slovenije ni preživela. Lahko bi rekli, da so bili zelo blizu, vendar jim je malo zmanjkalo. Vse to je posledično privedlo do frustracij in zamer, usmerjenih proti aktualnemu predsedniku stranke Marku Balažicu.

Začelo se je z očitki, da stranka na Štajerskem in Prekmurju sploh ni promovirala svojega vodilnega kandidata na evropskih volitvah Petra Gregorčiča, nadaljevalo pa z medijskim razkritjem, da je Balažic zavajal glede svoje izobrazbe. K temu lahko prištejemo slab volilni rezultat za SLS na teh volitvah, četudi je ravno Gregorčič zbral nadpovprečno veliko preferenčnih glasov, več kot 32.000, Balažic na drugi strani le pičlih 783.

SLS je na koncu zmanjkalo manj kot 2000 glasov, zaradi česar je Nova Slovenija danes še vedno zastopana v Evropskem parlamentu, SLS pa ne. In zato bo povolilni obračun v stranki neizogiben, saj bo nekdo moral prevzeti odgovornost za poraz – in ta nekdo je v takšnih primerih običajno kar predsednik stranke.

SLS je imela od ustanovitve leta 1988 že 11 predsednikov, in Balažic zagotovo ni zadnji. SLS je pred najresnejšo krizo v svoji zgodovini, saj je z izpadom iz Evropskega parlamenta dokončno izgubila status parlamentarne stranke, kar prinaša tudi konkretne finančne posledice.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24