zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DeSUS išče novega kulturnega ministra; vse kaže na Peršaka

Deli na:
DeSUS išče novega kulturnega ministra; vse kaže na Peršaka

Foto: Bobo

Organi stranke DeSUS bodo danes izbirali kandidata za novega ministra za kulturo. Izbor bosta opravila kadrovska komisija in izvršni odbor stranke, kot najverjetnejša izbira za naslednika Julijane Bizjak Mlakar pa se omenja državni sekretar na kulturnem ministrstvu Tone Peršak.

Po odstopu Bizjak Mlakarjeve s položaja ministrice za kulturo mora namreč koalicijska stranka DeSUS predlagati kandidata za njenega naslednika. Zadnjo besedo pri tem bodo imeli organi stranke, ki naj bi danes opravili izbor, odločitev pa bo sporočil predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Kandidatov za vodenje kulturnega resorja imajo v DeSUS v igri več, najverjetnejša izbira pa naj bi bil Peršak. Ta je že pojasnil, da je pripravljen prevzeti položaj in se, če bo lahko vodil resor pod določenimi pogoji, pripravljen tudi včlaniti v DeSUS. Članstvo v stranki je v skladu s statutom DeSUS pogoj za prevzem ministrske funkcije.

Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je sicer v torek v izjavi za medije poudaril, da si želijo kandidata, ki bi imel strokovne reference s področja kulture. Za Peršaka je Gantar dejal, da takšne kompetence in izkušnje nedvomno ima, dodal pa je, da bi težko rekel, da ga zelo dobro pozna.

Do danes so sicer za predloge kandidatov imeli čas tudi pokrajinski odbori DeSUS, kot je priznal Gantar, pa predlogov verjetno ne bo veliko. Je pa po njegovih besedah prav, da je minister, če sodi v kvoto DeSUS, tudi član stranke.

Bizjak Mlakarjeva je s položaja odstopila minuli teden, in sicer na izredni seji, namenjeni njeni razrešitvi. To je predlagal premier Miro Cerar, saj Bizjak Mlakarjeva po njegovi oceni ni izkazovala zadostne osebne odgovornosti za skupno delo vlade ter je bistveno prepočasi uresničevala nujne naloge na področju kulture.

Bizjak Mlakarjeva se je po odstopu že vrnila v poslanske klopi, kulturni resor pa začasno predala ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdu Žmavcu.