avto, hitrost, divjanje, vožnja Svet24.si

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

kolektivna zavest Svet24.si

Teži kolektivne zavesti nihče ne more ubežati

MIRKO TUŠ Necenzurirano

Mirko Tuš trkal na vest delavcev, sam pa ...

tanja fajon, klemen žibert, matjaž han Reporter.si

V SD mrzlično iščejo rešitelja, a nihče noče...

tina maze pm Ekipa24.si

Brez dlake na jeziku! Tina Maze za številne ...

matino-antunović, skrito-v-raju Njena.si

O igralcu iz serije Skrito v raju: Tiha voda ...

doncic podaja Ekipa24.si

Kaaaaj?! Cel svet se čudi Dončićevi potezi, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DeSUS družno proti Žnidaršiču

Deli na:

Izvršni odbor (IO) DeSUS je danes dal polno podporo petim strankinim poslancem, ki so podpisali izjavo, da ne želijo, da Franc Žnidaršič še naprej opravlja naloge vodje poslanske skupine, je po seji IO povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Polno podporo IO uživa tudi Joško Godec, ki naj bi na čelu poslanske skupine zamenjal Žnidaršiča.

Izvršni odbor (IO) DeSUS je danes dal polno podporo petim strankinim poslancem, ki so podpisali izjavo, da ne želijo, da Franc Žnidaršič še naprej opravlja naloge vodje poslanske skupine, je po seji IO povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Polno podporo IO uživa tudi Joško Godec, ki naj bi na čelu poslanske skupine zamenjal Žnidaršiča.

Po Erjavčevih besedah so ugotovili, da je bila odločitev o zamenjavi na mestu vodje poslanske skupine sprejeta po postopku v skladu s statutom stranke. Pojasnil je, da je v statutu "določeno, da poslanci stranke DeSUS izmed sebe v poslanski skupini imenujejo vodjo poslanske skupine in po analogiji je pač tudi enak postopek glede razrešitve".

Kot je dejal, pričakujejo, da bo poslovniška komisija DZ spoštovala voljo poslanske skupine glede zamenjave vodje poslanske skupine in tudi voljo stranke.

Ko pa bo poslovniška komisija potrdila novega vodjo poslanske skupine, bodo zahtevali, da se na novo dodelijo tudi mesta, ki jih zaseda DeSUS v posameznih parlamentarnih odborih in komisijah. Erjavec je pri tem dejal, da poslanec Vili Rezman zaseda nekatera mesta - je tudi predsednik odbora za gospodarstvo - na račun kvote stranke DeSUS in tu bodo predlagali določene spremembe.

Po Erjavčevem mnenju so napetosti v poslanski skupini v zadnjih dneh dosegle takšno raven, da je bilo nujno potrebno napraviti spremembo na mestu vodje poslanske skupine. Ocenjuje, da bo s to zamenjavo delo med stranko in poslansko skupino bolj tvorno in bolj koordinirano. Po njegovih besedah je namreč do zapleta prišlo zlasti zato, ker vodja poslanske skupine ni želel uresničevati sklepov stranke in izvajati politike ter usmeritev vodstva stranke.

Z zamenjavo se bodo zadeve v stranki umirile in se bodo namesto sami s seboj, kot v zadnjih dneh, znova ukvarjali s programom stranke, je prepričan njen predsednik. O tem, kaj to pomeni za trdnost koalicije, pa pravi, da DeSUS ostaja njen trdni člen in to bodo poslanci stranke DeSUS tudi dokazali v naslednjih dneh. "Mi menimo, da ni nobenega razloga, da bi zaradi zamenjave vodje poslanske skupine prišlo do kakšne slabitve koalicije oz. položaja DeSUS znotraj koalicije," poudarja.

Če bi Žnidaršič izstopil iz poslanske skupine, bi DeSUS po Erjavčevih besedah še vedno imel pet poslancev in "brez petih poslancev stranke DeSUS koalicija ne more delovati, tako da ta sprememba nima nobenega vpliva na notranja razmerja v koaliciji in njeno trdnost". Kaj bo storil Žnidaršič, ne ve, saj gre za Žnidaršičevo odločitev. Sam pa je že povedal, da si želi, da Žnidaršič ostane član stranke DeSUS, a pri tem pričakuje, da bo korektno opravljal svoje delo kot poslanec in da bo spoštoval program, usmeritve, stališča in sklepe stranke.

Na novinarsko vprašanje, ali je zanj sprejemljivo, če bi Žnidaršič izstopil iz poslanske skupine, ne pa tudi iz stranke, kot naj bi ta napovedal, je Erjavec odgovoril, da na to nima vpliva. Dejal pa je, da je tudi to fenomen in kaže na to, da poslovnik DZ ni mogel predvideti vseh bizarnih situacij. Za to, da bi sam predlagal njegovo izključitev iz stranke, pa ne vidi nobenega razloga.

Erjavec je komentiral tudi besede predsednika Zares Gregorja Golobiča, ki je med drugim dejal, da je to, kar se dogaja v poslanski skupini DeSUS, tudi koalicijski problem. Rezman pa je po njegovi oceni zelo dobro vodil odbor za gospodarstvo.

Erjavec odgovarja, da je to ocena predsednika Zares in da bi bilo morda dobro, da bi ojačal sodelovanje s poslancem Vilijem Rezmanom, ki ni član stranke DeSUS. "Če je njegova ocena, da gre za dobrega poslanca, ki dobro opravlja svoje delo, ima glede na to, da je stranka DeSUS z njim prekinila odnose, tukaj priložnost, da pač pridobi en dober kader, ki bo morda pomagal pri večji podpori stranke Zares v volilnem telesu".

Sicer pa je predsednik DeSUS prepričan, da nesoglasja niso vplivala na podporo stranki, kar kažejo tudi zadnje javnomnenjske ankete. Pričakuje pa, da jim bo podpora v naslednjih mesecih še zrasla ravno zaradi teh sprememb, ki so bile oz. bodo v tem času opravljene.