favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

David Cigoj v intervjuju: Ugotovljeno je bilo, da ljudje v kolektivizmu celo hodijo počasneje

Deli na:
David Cigoj v intervjuju: Ugotovljeno je bilo, da ljudje v kolektivizmu celo hodijo počasneje

David Cigoj, sociolog in popotnik - Foto: osebni arhiv

Prihod časa, ko nas za vrati čakajo novi izzivi, je ena od smelih napovedi, ki jih v svojem delu Razvoj zavesti pojasnjuje David Cigoj, sociolog in popotnik. V svojih razmišljanjih razkriva, kaj vse se zgodi človeku, ko se resnično osvobodi: »Osvobojenemu človeku se zbudi notranji potencial in začne se psihološki razvoj. Tak človek postane avtonomen in sčasoma odgovoren. Postane boljši v vsem in v ničemer slabši.«

V intervjuju za Reporter je David Cigoj spregovoril o tem, kako konservativci tipa Erdogan ali Putin nikakor ne morejo razumeti, da svoboda in demokracija dejansko delujeta.

Opozarja na to, da se je v svetu  vzpostavil politični blok, ki živi od prestrašenega volilnega telesa. Gre za povezavo od Putina, ki želi sesuti evropsko demokracijo, raznih evropskih populistov do Trumpa, Fox News in preroka ponižanih in razžaljenih Steva Bannona: »Skupaj so ustvarili popolnoma sprevrženo in groteskno realnost, kjer nihče več ne ve, kaj je res. Vsi ti so skrajno nevarni in vsakemu Slovencu bi odsvetoval kakršnokoli nasedanje tej kliki.« 

Za Trumpa je dejal, kako lahko vsakdo vidi, ne da bi sploh poznal razvojno psihologijo, da je njegov sin Barron, če se normalno razvija, zrelejši od svojega očeta Donalda. 

Pojasnjuje tudi, kaj požene ljudi na proteste s kolesi in kako si vsaj deloma pridobijo lastnosti mentalitete žrtve. Zdi se mu izjemno pomembno, da vodilni politiki ne podpihujejo polarizacije, saj s tem uničujejo ljudi.

Verjame, da je veliko  težav mogoče rešiti le tako, da jih prerasemo in tako izgubijo značaj težav.

biografija   

David Cigoj, letnik 1969, je diplomirani organizator dela, po rodu iz Mirna pri Novi Gorici. V mladosti je opravljal raznovrstna dela, od pleskanja, uvažanja polo majic iz Tajske do množice popotniških predavanj. Potovanja so mu v krvi. Tako se je že pri petnajstih letih sam odpravil s kolesom v Francijo. Delal je kot svobodni novinar, predvsem za Delo. Ustvaril je tudi vseslovensko revijo, ki je preživela nekaj mesecev. Od leta 2000 je, pretežno kot turistični vodnik za tuja podjetja, vodil angleške in ameriške turiste širom po Evropi in v Indijo, na Kitajsko in v nekaj drugih držav. Od nekdaj so ga zanimale medkulturne razlike. Na nekem potovanju leta 2011 se mu je dogodila izkušnja, ki jo imenujemo uvid. V množici informacij o posameznikih in družbah je prepoznal vzorec človeškega razvoja. Temo se je odločil temeljito preštudirati v okviru doktorskega študija sociologije na FUDŠ. To, kaj znanost pravi o razvoju posameznikov in družb, je predstavil v knjigi Razvoj zavesti. V njej je fascinantno znanje predstavljeno na razumljiv in iskriv način. Knjigo je mogoče kupiti na www.razvojzavesti.si in v knjigarnah.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Foto: Naslovnica - Reporter št. 32, 2020