državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Češko, Horvat, Lah: slovenski bogataši v davčnih oazah

Deli na:
Češko, Horvat, Lah: slovenski bogataši v davčnih oazah

Foto: Bobo

Tudi med najbogatejšimi Slovenci najdemo številne, ki svoje prihranke raje vložijo nekam na lepše. Kako jim to uspe? Preprosto, svoja podjetja prepišejo na druga podjetja, ki so jih ustvarili v davčnih oazah širom po svetu.

Tak primer je Sandi Češko, ki ga je revija Manager lani razglasila za najbogatejšega Slovenca s premoženjem v vrednosti 200 milijonov evrov. Njegov Studio moderna ima namreč formalnega lastnika na Nizozemskem – gre za podjetje Studio moderna holdings B.V. Že dalj časa je tudi znano, da po davčnih oazah delujeta dva izmed tranzicijskih kraljev s certifikati in pidi, Darko Horvat (na fotografiji) in Igor Lah. Lah, katerega premoženje je bilo lani ocenjeno na 129 milijonov evrov, deluje s ciprskimi in luksemburškimi predali tako v Sloveniji kot v tujini.

Horvat pa je bil dalj časa na čelu Aktive group, ki je formalnega lastnika imela na Cipru. Aktiva naložbe, osrednje podjetje pod nadzorom Darka Horvata, se je medtem spremenilo v CG Invest, ki ima 88-odstotnega lastnika v družbi SEI Holding na Nizozemskem, direktorja Ishag Zakija pa v Londonu. Horvatovo premoženje je bilo lani ocenjeno na 73 milijonov evrov, firma CG Invest pa je zelo zadolžena: bankam dolguje 95 milijonov evrov, hkrati pa je nizozemskemu lastniku tudi odobrila posojilo v višini 72 milijonov, ki se je verjetno »izgubilo« v nadaljni verigi podjetij v davčnih oazah.

Pozitivna izjema sta pri tem zakonca Samo in Iza Login. Tudi onadva sta svoje podjetje Outfit7 preselila na davčno ugodnejši Ciper, njihov tržni produkt pa je kljub temu jasno viden in opazen za vsakogar. Gre namreč za eno izmed najbolj priljubljenih apklikacij za pametne telefone, za govorečega mačka talking toma.

VEČ V TISKANI IZDAJI