cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dve leti po očitkih o prepisovanju je knjiga Milana M. Cvikla še kar v prodaji

Deli na:
Dve leti po očitkih o prepisovanju je knjiga Milana M. Cvikla še kar v prodaji

Foto: Bobo

Založba Uradni list še vedno prodaja knjigo generalnega sekretarja v vladi Boruta Pahorja, sedaj revizorja Evropskega računskega sodišča Milana M. Cvikla Prenovljeno pravo Evropske unije. Očitkov pravnika Mateja Accetta, da je Cvikl večino avtorskega besedila v knjigi prepisal iz Wikipedije in gradiv DZ, pa založba ni preverila, piše današnje Delo.

Kot spomni časnik, je pravnik Matej Accetto pred dvema letoma opozoril, da je večinski del Cviklovega avtorskega besedila dobeseden prevod angleške različice spletne strani Wikipedije in prepis iz Poročevalca državnega zbora. Cvikl Wikipedije kot vir sploh ne omenja, Poročevalca pa ne v vseh primerih, je opozoril Accetto.

Cvikl tako kot pred dvema letoma tudi sedaj očitke zavrača. Meni, da so viri citirani korektno. Na založbi Uradni list, ki njegovo knjigo še naprej prodaja, pa so za Delo pojasnili, da bi lahko analizo, ki bi ovrgla ali potrdila Accettove ugotovitve, opravil le sodni izvedenec. Takšne analize niso naročili, saj je nemogoče ugotoviti, kdo je avtor besedila v spletni enciklopediji, in brez dvoma dokazati, kdaj so zapisi v njej nastali. Stroški postopkov za ugotavljanje plagiatorstva zato ne bi bili upravičeni.


Dodali so še, da je k odločitvi, da plagiatorstva ne bodo preverjali, pripomogel tudi odziv kupcev, od katerih niso dobili nobene pritožbe. Če pa bi se nanje obrnil nekdo, ki bi trdil, da je prvotni avtor besedila, bi ukrepali.

Kot piše Delo, je verjetnost, da se bo na založbo obrnil avtor angleškega besedila na Wikipediji, zelo majhna. Navedbe, da ni mogoče ugotoviti, kdaj so zapisi na Wikipediji nastali, pa ne držijo. Wikipedija namreč zapiše in arhivira vsako spremembo besedil na svojih spletnih straneh. Vsebino spletne enciklopedije pa varuje licenca, ki prepoveduje reproduciranje vsebine brez navedbe vira.

Da bi založba kot skrben gospodar Accettove očitke morala najmanj preveriti in potem umakniti knjigo, je za Delo menila tudi direktorica Inštituta za intelektualno lastnino Maja Bogataj Jančič. Po njenih besedah založbe plagiate zaradi varovanja ugleda največkrat kar same umaknejo iz prodaje.