Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Dan po tem, ko je moralo v Mariboru v karanteno 42 ljudi, se župan Arsenovič hvali, da je Maribor uspešno prestal epidemijo

Deli na:
Dan po tem, ko je moralo v Mariboru v karanteno 42 ljudi, se župan Arsenovič hvali, da je Maribor uspešno prestal epidemijo

Mariborski župan Saša Arsenovič. - Foto: Bobo

V Mestni občini Maribor ocenjujejo, da so se z epidemijo novega koronavirusa uspešno soočili ter s sodelovanjem različnih služb priskočili tudi na pomoč najbolj kritičnim delom prebivalstva. "Čaka pa nas verjetno še težja naloga - učinki na ekonomijo, a upam, da bomo tudi to tekmo zmagali," je danes povedal župan Saša Arsenovič. V Mariboru je bilo sicer po okužbi ene družine s koronavirusom v karanteni že 42 ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi člani družine.

Do najnovejšega primera okužbe v eni od mariborskih družin, zaradi katere je zdaj v karanteni eden od razredov Osnovne šole Ludvika Pliberška, Maribor več kot 28 dni ni imel potrjene nove okužbe s covidom-19 in se je že razglasil za območje brez okužbe.

Karanteno so omenjenim ljudem odredili po zaznani okužbi pri treh osebah znotraj ene družine, med drugim tudi tretješolcu Osnovne šole Ludvika Pliberška Maribor. Poleg 18 otrok iz njegovega razreda in razredničarke so v karanteno preventivno poslali še nekaj ljudi z delovnega mesta okužene odrasle osebe ter drugim, ki so prišli v tesen stik z njo ali okuženima otrokoma.

"Ne glede na ta posamičen primer, kakršni se bodo še dogajali in s tem bomo morali živeti, smo lahko ponosni na naše rezultate. Zdaj pa je naša naloga, da to, kar smo se v tem obdobju naučili, ohranimo ter gledamo spet naprej," je na današnji novinarski konferenci povedal Arsenovič.

Občina zaenkrat beleži izpad prihodkov v občinsko blagajno v višini 600.000 evrov, med drugim pri turističnih taksah, parkirninah in vozovnicah za mestne avtobuse. Dodatno je za najbolj nujne ukrepe med epidemijo namenila okoli 100.000 evrov.

"Občina bo naredila vse za to, da nadaljujemo z začetimi investicijami, tudi če se bo treba zadolžiti. Mislim, da je na nas, da damo jasen znak tako ljudem kot gospodarstvu, da življenje gre naprej," je dejal župan.

Na področju kulture in športa so po njegovih besedah pospešili občinske razpise, da lahko denar čim prej pride do uporabnikov. Zaradi zmanjšanja sredstev in spremenjenih okoliščin bo Festival Lent v spremenjeni obliki konec avgusta, bodo pa otrokom ponudili 90-odstotni popust za letošnje kopanje na Mariborskem otoku.



V času epidemije od sredine marca do konca maja je bila v Mariboru med drugim vzpostavljena informacijska pomoč občanom, na katero so prejeli več kot 700 klicev. Okoli 140 otrokom iz socialno ogroženih družin so vsakodnevno priskrbeli tople obroke, pozneje tudi 24 odraslim. Skupno je bilo po besedah Neve Pipan iz kabineta župana razdeljenih 5400 obrokov. Iz proračunskih rezerv so razdelili dodatnih sto paketov pomoči ter zagotovili varne sanitarije za brezdomce.

Konec aprila so ustanovili proračunski sklad za pomoč in razvoj, v katerega se je zaenkrat steklo okoli 14.000 evrov, dodatno pa so med epidemijo z donacijami v ocenjeni vrednosti 35.000 evrov pomagala različna podjetja.

Direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik je izpostavil izjemno dobro sodelovanje tudi med različnimi službami zdravstva, še posebej velik pomen pa pripisal hitremu zaprtju vseh lokalov v Mariboru. "Danes vemo, da pri preprečevanju širjenja bolezni štejejo ure, ne dnevi in tedni," je dejal.

Skupno so v Mariboru do zdaj testirali na covid-19 več kot 4740 ljudi. Od tega je bilo 110 testov pozitivnih. 31 primerov je bilo takšnih, ko ima oseba stalno prebivališče v mariborski občini.

Posamezni primeri se bodo tudi po besedah Završnika še dogajali, zato je ključen ustrezen odziv nanje. "Virus ne bo izginil, zato se bomo morali naučiti sobivati z njim," je dejal. Izpostavil je spoštovanje osnovnih zaščitnih ukrepov, kot sta primerna razdalja med ljudmi in nošenje maske v ostalih primerih, in odgovoren odnos vsakega posameznika, kar bi po njegovih ocenah veljalo tudi zakonsko opredeliti, kot je to na primer urejeno pri tobačnih izdelkih.

Od 4. maja so mariborski zdravniki znova odprli svoje ambulante, prav tako ponovno obratujejo specialistične ambulante. "Za normalno delo je nujno, da se pacienti naročajo in ne hodijo v zdravstvene ustanove do deset minut pred terminom," je poudaril Završnik.