Revija Reporter
Slovenija

Takšne so posledice hude ure v Šemniku v Zasavju (FOTO)

Igor Gošte

10. jul. 2019 9:16 Osveženo: 9:05 / 19. 12. 2023

Deli na:

Ivan Rokavec

Igor Gošte

Nedeljsko neurje je ogromno škode povzročilo tudi v občini Zagorje ob Savi. Med tistimi, ki so utrpeli največ škode je bila tudi družina Rokavec iz Šemnika pri Izlakah.

Med 14. in 15. uro so bolj kot ne le nemočno spremljali, kakšno škodo jim povzroča sicer manjši potoček. Njihova mizarska delavnica, v kateri si kruh služi že tretja generacija družine Rokavec, je bila v trenutku poplavljena. Sodobni stroji za obdelavo lesa so bili v vodi in blatu.

Rokavec: mulj in blato

Igor Gošte

Ivan Rokavec, upokojeni lastnik mizarstva Rokavec, nam je povedal, da na srečo nimajo nobenega kredita. „Tudi sinu Mateju, ki  po moji upokojitvi počasi prevzema vodenje mizarske dejavnosti. sem položil na dušo, naj ne najema kreditov. Rekel sem mu, da naj investira le toliko, kolikor lahko iz dobička,“ nam pove, ko smo ga obiskali dva dni po hudem neurju, ki jim je vsaj za nekaj mesecev ustavilo proizvodnjo. Nekaj zaposlenih delavcev iz ure v uro čisti blato in mulj, ki ga je nanesel hudourniški potok, na katerem je bilo nekoč postavljenih kar nekaj mlinov za mletje žita. 

Ivan Rokavec: Do tu je bila voda

Igor Gošte

Ivan nam je pokazal mesto, nekaj metrov nad delavnico, od koder je potok speljan po ceveh pod dvoriščem in pod njihovo stanovanjsko hišo, ob kateri se je nekoč vrtelo mlinsko kolo. Če ne bi nekdo pred leti ob potok odvrgel in zakopal odsluženo vzmetnico, je vprašanje, če bi do take hude gospodarske škode prišlo. Deroča voda je namreč vzmetnico odplavila vse do cevi premera 80 cm in s tem preprečila normalen iztok vode. Zaradi vzmetnice se je naredil jez, ki je bil vse večji. V nekem trenutku je bila sila vode in mulja premočna, prebila je umetni jez in s celotno gmoto vdrla v mizarsko delavnico s sodobnimi obdelovalnimi stroji.

Rokavec: nekaj naprav je očiščenih

Igor Gošte

Rokavčevi so, ko so videlo, kaj se je zgodilo, poskušali na nasprotni strani delavnice odpreti vrata. To jim je le s težavo uspelo, saj je bilo vode v delavnici že krepko čez meter. Obdelovalni stroji, mizarska orodja in nekaj že dokončanih oken in drugih polizdelkov je bilo že pod vodo. „Pričakujemo, da bomo v nekaj dneh očistili delavnico in v grobem tudi vse stroje. Potem bo sledil pregled elektromotorjev in električnega vezja. Upamo, da jih bomo uspeli ponovno zagnati in začeti s proizvodnjo v nekaj mesecih,“ nam pove Matej.

Rokavec: čiščenje mulja

Igor Gošte

Do takrat pa bodo morali izpolnjevati tudi vse obveznosti do zaposlenih. Veseli so tudi, da so njihove stranke, ki so pri njih naročili kakšno mizarsko delo, in ga delno tudi že poravnali, polni razumevanja in družini Rokavec v teh hudih dneh stojijo ob strani.

Rokavec: stroji so bili pod vodo

Igor Gošte