Revija Reporter
Slovenija

Damjan Hančič: Nisem »revidiral« stališča glede Andreje Valič Zver

Nenad Glücks

8. sep. 2020 19:36 Osveženo: 13:42 / 09. 9. 2020

Deli na:

predsednik sveta Študijskega centra za narodno spravo dr. Damjan Hančič.

YouTube

Kdaj bo svet Študijskega centra za narodno spravo odločal o razrešitvi direktorice Andreje Valič Zver? Po besedah naših dobro obveščenih virov s sklicem seje zavlačuje predsednik sveta Damjan Hančič. Ta se je danes odzval na naš članek in pravi, da svojih prvotnih stališč do razrešitve direktorice ni spremenil.

V tokratni tiskani izdaji Reporterja smo pisali o razlogih, zakaj so se člani sveta Študijskega centra za narodno spravo obrnili zoper dolgoletno direktorico Andrejo Valič Zver. Pričakujejo njen odstop, pri čemer ne gre za svetovnonazorska razhajanja, pač pa za očitke o nepravilnostih oziroma celo za sum kaznivih dejanj na tem javnem zavodu. Odstop Zverove terjajo tudi člani sveta Jože Možina, Bernard Nežmah in Tamara Griesser Pečar.

Glavni očitek zoper Zverovo pa ni to, da je več let prejemala neupravičeno visoko plačo (menda je šlo za računovodsko napako), pač pa njeno domnevno ščitenje enega od uslužbencev ŠCNS Boštjana Kolariča. Ta naj bi ponarejal podpise Griesserjeve pri raznih projektih, s čimer naj bi se okoristili za okoli 40 tisoč evrov. Kolarič vse zanika. Zverova zavrača, da bi odstopila, saj da za to ni razlogov.

Toda zdaj smo izvedeli, da nekateri člani sveta vseeno niso ravno posebej zagreti za njeno razrešitev. Tako naj bi predsednik sveta Damjan Hančič (tudi zaposlen na ŠCNS) zdaj zavlačeval s sklicem korespondenčne seje, na kateri bi bila na dnevnem redu razrešitev direktorice. Pri drugih članih sveta to že sproža nejevoljo in dvom v njegove resnične namene. K pozivu direktorici, naj premisli o odstopu, se je pred nekaj tedni sicer pridružil tudi Hančič. Ga je v vmesnem času Zverova prepričala v svoj prav?

Na naš članek se je danes odzval tudi predsednik sveta SCNR dr. Hančič, ki je zatrdil, da svojih prvotnih stališč do razrešitve direktorice ni spremenil, od nekaterih članov sveta se razlikuje le v mnenju glede načina izvedbe postopka razrešitve direktorice. Kot je zatrdil, kljub drobnim razlikam v stališčih članov sveta, »razpoke« v svetu zavoda ni in je optimist glede čimprejšnjega oblikovanja »kompromisnega« predloga sklepa, ki ga bo dal na korespondenčno sejo.

Vsekakor pa Reporterju priznavam zelo dobro obveščenost o zakulisnem dogajanju v slovenskem prostoru in korektnost njegovih novinarjev pri opravljanju njihovega dela, še dodaja Hančič.