pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Črne zvezde sramote za Klemenčiča, Maslešo in Fišerja

Deli na:
Črne zvezde sramote za Klemenčiča, Maslešo in Fišerja

Na sodišču so pravosodni minister Goran Klemenčič, predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša in generalni državni tožilec Zvonko Fišer sodnikom delili nagrade za življenjsko delo in izjemne dosežke, pred sodiščem pa je Odbor 2014 opozarjal na kršitve člkovekovih pravic, za katere je krivo slovensko sodstvo. Poudarek je bil seveda na obsodbi in zaporu za prvaka SDS Janeza Janšo.

Vsem trem današnjim podeljevalcem: Klemenčiču, Fišerju in Masleši so protestniki pred sodiščem podelili "črne zvezde sramote" - pričakovano nihče od nagrajencev ni prišel prevzet priznanja. "Rdeče zvezde so potemnele od sramote in krivde!" je ob tem poudarila Darja Bučar.

"Ali se politična in strokovna elita v Sloveniji sploh zaveda katastrofalnega stanja v pravosodju? Če se ... Zakaj ne ukrepa?" je spraševala Bučarjeva, ki je dodala: "V Sloveniji ni zaupanja v pravosodje!"

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je izpostavila: "Protestiramo proti zlorabi pravosodja! Zbiramo se za pravico in svobodo, za celo Slovenijo." Dr. Ferdinand Šerbelj pa je bil odločen: "Vrhovno sodišče bi moralo biti palača pravice, a postalo je palača krivice!"

"V Sloveniji potrebujemo vrnitev dostojanstva, ki pa si ga s takšnim pravosodjem ni mogoče povrniti," je prepričan dr. Štrebelj. "Zavrnimo odklone v naši družbi in vztrajamo za slovenstvo in zmago zlate in evropske nad rdečo in krvavo zvezdo," pravi.

"Bineta Kordeža so izpustili. Zakaj? Ker je njihov, ker je eden izmed ustanoviteljev Foruma 21," je bil prepričan Metod Berlec. Sodnike je pozval: "Sodniki, postanite pošteni, resnicoljubni in sodite na podlagi vladavine prava. Le tako si boste povrnili zaupanje!"

Medalje za sodnike

Na Vrhovnem sodišču RS je danes potekala slovesnost ob dnevu pravosodja. Zbrane sta nagovorila pravosodni minister Goran Klemenčič in predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša. Klemenčič je ocenil, da je treba pravosodni sistem v določenih delih postaviti na nove temelje, Masleša pa, da sodstvo deluje dobro, ima pa tudi slabosti.

Po Klemenčičevih besedah se je treba zoperstaviti skrajni politizaciji prava, ki širi prepričanje, da so eni bolj enaki kot drugi, a je tudi poudaril, da je prav pravo tisto, ki je namenjeno zaščiti šibkejšega, "a tega vedno ne opravi najbolje".

Kot je dejal, se je treba zavedati, da je v družbi pravne države "točno toliko, kolikor ljudje občutijo in sprejemajo". "V tem trenutku je šibkost prava kot imunskega sistema družbe in pravosodne politike v Sloveniji, ki vzpostavlja ta sistem, evidentna. Temu ni mogoče ubežati," je dodal.

Po njegovem slovenski pravosodni politiki primanjkuje jasne notranje politike razvoja, slovenski pravni sistem pa je treba v določenih delih vzpostaviti na nove temelje.

Zato je napovedal nadaljevanje razvijanja sistema preglednosti dela v pravosodju in sprožitev iniciative za ustanovitev konference nosilcev pravosodnega sistema, ki naj bi predstavljala reden in trajen forum za iskanje rešitev pri organizaciji pravosodne uprave.

Masleša je ocenil, da sodstvo v trenutnih razmerah dobro deluje, pri čemer pa se tudi zaveda in priznava svoje slabosti. "Natančno vemo, kam želimo priti in kako to storiti. Da smo na pravi poti, govorijo naši dosežki," je dejal.

S tako dolgimi pozitivnimi koraki pa po njegovem v prihodnje ne bodo mogli nadaljevati, če bo prišlo do pomembnega kadrovskega reza v številu sodnega osebja in zaposlenim za določen čas zaposlitev ne bo podaljšana. Sodstvo po njegovih besedah ne prenaša naglih sprememb in potrebuje stabilno poslovno okolje.

Ocenil je, da se z "izkrivljeno selektivno redukcijo stvarnosti sodstvo vztrajno prikazuje kot nedelujoče, neučinkovito in nekompetentno". "Priča smo številnim poskusom ustvarjanja navidezne resničnosti, ki temelji na različnih podtikanjih, lažeh, izmišljotinah in insinuacijah, z jasnim namenom spodbijanja avtoritete in obračunavanja s sodstvom," je opozoril. A je napovedal, da bo sodstvo do takih poskusov ohranilo distanco in zadržan pristop.

Zavrnil je tudi navedbe, da sodstvo ni dojemljivo za kritiko: "Sodniki smo dojemljivi za kritiko našega dela, če ta temelji na dejstvih in nam s tem postavlja ogledalo. Taka kritika, ki je nujen korektiv, je zaželena in nujna. Zavračamo pa kritikastrski pristop, ki ne zasleduje izboljšanja delovanja sodstva, ampak se izčrpa že na ravni spodjedanja njegovega ugleda."

Na slovesnosti so nocoj podelili priznanja za delo na področju pravosodja. Nagrado za življenjsko delo je prejelo sedem nekdanjih in sedanjih vrhovnih in višjih sodnikov, med njimi upokojeni vrhovni sodnik Bojan Dolenc in vrhovni sodnik Franc Testen.

Medaljo za življenjsko delo so prejeli tudi nekdanja in zdajšnja uslužbenka ministrstva za pravosodje, tri javne uslužbenke na državnih tožilstvih ter državni tožilec v pokoju Jožef Valetič.

Podelili so tudi medalje za izjemne delovne uspehe ali prizadevanja ter za uspešno končane izjemno zahtevne projekte na področju pravosodja. Medalje za to so prejele dve okrožni in ena višja sodnica.

Slovesnosti se je udeležilo veliko vidnih predstavnikov v slovenskem pravosodju, je pa svojo odsotnost opravičil vodja kazenskega oddelka na vrhovnem sodišču Marko Šorli, ki je bil v preteklosti kritičen do Masleše.

Dan pravosodja je slovensko pravosodje prvič obeležilo pred sedmimi leti na predlog takratnega ministra za pravosodje Lovra Šturma in takratnega predsednika vrhovnega sodišča Franca Testena.