državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cinven bo odgovor o Telekomu sporočil naslednji teden

Deli na:
Cinven bo odgovor o Telekomu sporočil naslednji teden

Foto: Primož Lavre

Slovenski državni holding (SDH) odgovor britanskega zasebnega naložbenega sklada Cinven na sredine sklepe nadzornikov holdinga pričakuje v začetku naslednjega tedna, so danes sporočili iz SDH. Neuradno se je namreč omenjalo, da naj bi uprava holdinga odgovor Britancev pričakovala do danes opolnoči.

Podrobnejših vsebinskih pojasnil do zaključka postopka v SDH ne morejo posredovati, so še poudarili.

Nadzorni svet SDH je v sredo potrdil osnovno ponudbo Cinvena za nakup Telekoma Slovenije z 20. maja, ne pa tudi dopolnil k ponudbi, ki jih je sklad poslal v torek. Za upravo SDH so bila namreč nesprejemljiva.

Kot je za STA danes povedal predsednik uprave SDH Matej Pirc, je nadaljevanje postopka odvisno od uradnega odziva Cinvena, zato v tem trenutku težko reče, kaj se bo zgodilo ob izteku roka. Po pisanju Financ pa predstavniki SDH in britanskega sklada medtem intenzivno usklajujejo podrobnosti kupoprodajne pogodbe.

Cinven je svojo osnovno ponudbo dopolnil zaradi zamud v postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji, ki naj bi vnašale dodatno negotovost.

Telekom Slovenije in Telekom Austria, lastnik drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja Simobil, sta se oktobra lani dogovorila za združitev njunih makedonskih hčerinskih družb One in Vip. Telekom je v združenem podjetju dobil 45-odstotni delež, pogodba pa vključuje opcijo za izstop Telekoma Slovenije iz družbe v roku treh let po zaključeni združitvi.

Februarja letos je medtem Telekom z družbami ACH, Adria Mobil in Svema Trade podpisal pogodbo o nakupu 100-odstotnega deleža v Debitelu. Celoten posel bo zaključen po pridobitvi soglasja pristojnih organov za varstvo konkurence.

Neuradno je sicer slišati, da v nobenem od dveh postopkov, ki ju vodita nacionalna varuha konkurence, ni pričakovati večjih težav. Odločitev makedonskega organa je pričakovati v začetku julija, pojasnil slovenske Agencije za varstvo konkurence pa še ni.

Cinven naj bi sicer za Telekom Slovenije po pisanju Financ ponujal 110 evrov na delnico fiksne kupnine, pri čemer naj bi bila 10 evrov od tega letošnja dividenda, ki jo bodo delničarji dobili julija. Do 15 evrov na delnico bi lahko bilo izplačanih še pet let po prodaji, odvisno od uspešnosti tožb zoper Telekom Slovenije. Tožbenih zahtevkov je za 300 milijonov evrov.

Dodatnih 2,5 evra na delnico dodatka naj bi Cinven plačal, če mu bodo šli pri poslovanju na roko regulatorji trga, in še 2,5 evra, če Cinvenu uspe pridobiti več kot 50-odstotni delež v telekomunikacijskem operaterju T-2, kjer naj bi bil med tremi interesenti za odkup terjatev od Družbe za upravljanje terjatev bank.