901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Černač: Priče smo »rasistični politiki« Gregorja Viranta

Deli na:
Černač: Priče smo »rasistični politiki« Gregorja Viranta

Foto: Primož Lavre

Nekdanji minister za javno upravo Zvone Černač pravi, da je notranji minister Gregor Virant načelnika upravne enote Grosuplje in člana SDS Boža Predaliča razrešil iz osebne maščevalnosti. V postopku izbire Predaliča ni bilo nepravilnosti, vztraja Černač, ki napoveduje, da bo oktobra razrešena tudi načelnica UE Ljubljana. "Priče smo rasistični politiki, ki želi iz javnih zadev odstraniti tiste, ki razmišljajo drugače," dodaja politik SDS.

Razrešitev Boža Predaliča s funkcije načelnika Upravne enote Grosuplje poslanec SDS in nekdanji minister Zvone Černač ocenjuje kot "politično razrešitev in lustracijo drugače mislečih". Po njegovih besedah je takšna odločitev ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta posledica njegove "osebne maščevalnosti".

Černač, ki je bil po odhodu DL iz vlade Janeza Janše pooblaščen tudi za vodenje resorja za pravosodje in javno upravo, je poleg Predaliča, ki ga je imenoval za načelnika Upravne enote Grosuplje, in Mojce Kucler Dolinar, ki jo je imenoval za načelnico Upravne enote Ljubljana, imenoval še šest načelnikov.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal Černač, kasnejše preverjanje ni pokazalo nobenih nepravilnosti pri postopku in izbiri Predaliča za načelnika upravne enote. Po Černačevih besedah je Virant z razrešitvijo Predaliča le nekaj ur po tem, ko je prevzel posle, izgubil še preostanek svoje kredibilnosti.

Černač je izrazil mnenje, da je Predaličev primer del politične kadrovske politike aktualne vlade, ki jo je premierka Alenka Bratušek napovedala že ob nastopu mandata. Virant s takšnimi potezami po Černačevem mnenju potrjuje, da se vse bolj bliža metodam, ki se jih poslužujejo nedemokratični režimi.

Razrešitev Predaliča je Černača toliko bolj razočarala, saj gre po njegovih besedah v primeru načelnika upravne enote za povsem nepolitično funkcijo. Na podlagi Predaličevega primera je Černač izrazil pričakovanje, da bo na enak način takoj po nastopu funkcije razrešena tudi nova načelnica Upravne enote Ljubljana Kucler Dolinarjeva.

Po Černačevih besedah smo vse od nastopa nove vlade priča "rasistični politiki", ki želi iz javnega življenja odstraniti vse, ki razmišljajo drugače kot vlada. Če se bo to nadaljeval, ne da bi prišlo do demokratičnih sprememb, bo prej ali kasneje "lonec razneslo", je dejal Černač.

Predalič, ki je v Janševi vladi zasedal funkcijo generalnega sekretarja, pa je na novinarski konferenci dejal, da je Virant v obrazložitvi razrešitve navedel zgolj peti odstavek 83. člena zakona o javnih uslužbencih, ki ministru omogoča, da načelnika upravne enote razreši s funkcije v roku enega leta od imenovanja na položaj načelnika oz. v enem letu od nastopa ministra, pristojnega za upravo, na funkcijo.

Po Predaličevih besedah Virant v odločbi o razrešitvi ni navedel nobenih drugih razlogov. Predalič je potrdil, da mu je Virant ponudil mesto podsekretarja na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo. Kot je dejal Predalič, tega ne bo sprejel, ker ima "tudi nekaj ponosa".

Ministrstvo za notranje zadeve pa Predaličevo razrešitev pojasnjuje z željo ministra Viranta, da "zagotovi profesionalno, politično nevtralno, prijazno in učinkovito delovanje upravne enote Grosuplje". Predaličevo imenovanje naj bi tudi zbujalo dvome, trdijo v MNZ, sa je bil imenovan "več kot 3 mesece pred iztekom mandata prejšnje načelnice, imenovanje je bilo opravljeno tik pred prenehanjem mandata vlade, roki za prijavo so bili skrajšani, natečajna komisija pa je bila imenovana neobičajno naglo".

V SDS tudi opozarjajo, da je "posebna natečajna komisija SOGLASNO ocenila, da dr. Božo Predalič izpolnjuje vse pogoje za zasedbo mesta načelnika upravne enote Grosuplje. Za sklep je glasovala tudi članica komisije ga. Nevenka Vratanar, ki je v preteklosti bila vodja kabineta LDS-ove notranje ministrice Katarine Kresal, danes pa je vodja kabineta ministra Gregorja."