Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Černač: Od Čuferjevih odločitev imajo koristi le bančno politični tajkuni ter finančni špekulanti

Deli na:
Černač: Od Čuferjevih odločitev imajo koristi le bančno politični tajkuni ter finančni špekulanti

Foto: Bobo

DZ obravnava zahtevo poslanske skupine SDS za interpelacijo zoper finančnega ministra Uroša Čuferja. Zvonko Černač (SDS) je pojasnil, da ministrove odločitve niso ugodne za državljane in državljanke, očitno pa namerava s tako politiko nadaljevati. Čufer je pred začetkom seje izrazil optimizem, a pred glasovanjem je napovedane kar 16 ur razprave.

SDS je zahtevo za interpelacijo vložila zaradi likvidacije Probanke in Factor banke ter razrešitve poslanca SDS Andreja Širclja z mesta neizvršnega direktorja v t.i. slabi banki, ki je sledila kmalu zatem. Ne strinjajo se namreč, da se bo z dobro milijardo evrov državnega jamstva zagotovilo denar za izplačilo tudi tistih depozitov v obeh manjših zasebnih bankah, ki presegajo zakonsko določenih 100.000 evrov.

S tem poroštvom se breme neodgovornega in škodljivega klientelističnega gospodarjenja v obeh bankah neposredno nalaga na ramena davkoplačevalcev, je bil kritičen Černač. Na ta način bodo namreč državljani preko višjih davkov plačali kredite, ki jih bančni tajkuni, po njegovih besedah v glavnem iz leve politične provinjence, niso vrnili. Pri tem se seveda nobenemu od njih ni skrivil niti las na glavi, je spomnil.

Posledično pa ta poroštva in dodatne zadolžitve države pomenijo dražja posojila, ne samo za državo temveč tudi za gospodarstvo, ki po Černačevih besedah diha že na škrge. Z zadolževanjem po izjemno visokih obrestnih merah se ogroža naša suverenost, oddaljuje pa se tudi začetek sanacije bančnega sistema v celoti, je opozoril.

"Od ministrovih odločitev imajo koristi vsi drugi, le javne finance in državljani in državljanke ne," je povzel Černač. To pa so bančno politični tajkuni na eni strani ter finančni špekulanti na drugi strani, saj s posojanjem denarja po visokih obrestnih merah nedvomno ustvarjajo velike dobičke, je pojasnil.


Stečaj obeh bank po njegovem mnenju ne bi ogrozil ničesar. "Še več, izbrani način je dodatno omajal zaupanje ljudi v bančni sistem in bo dolgoročno povzročil škodo pri ostalih bankah," je dejal in menil, da se je z odločitvijo za nadzorovano likvidacijo kršilo tudi smernice EU, po katerih morajo glavno breme sanacije bank nositi lastniki in varčevalci z nezavarovanimi vlogami, nikakor pa ne davkoplačevalci.

Glede Šircljeve razrešitve pa je Černač spomnil, da je do nje prišlo točno teden dni po tistem, ko je bila sprejeta škodljiva odločitev o državnem poroštvu za obe propadli zasebni banki. Razrešen je bil nezakonito, in sicer izključno zaradi javnega nasprotovanja oškodovanju davkoplačevalcev, je ugotovil.

Černač je Čuferju tudi očital, da je v dobrega pol leta od nastopa mandata javni dolg povečal za več kot štiri milijarde evrov na preko 23 milijard evrov. V najbolj neugodnem trenutku - med prvomajskimi prazniki - je denimo opravil zadolžitev v višini 3,5 milijarde dolarjev, in to po izredno visoki obrestni meri šest odstotkov. Sam meni, da bi se lahko država zadolževala ceneje.

Černač je ugotovil, da namerava Čufer očitno s tako politiko nadaljevati. To je nenazadnje razvidno iz pred kratkim sprejetega proračuna za leto 2014, ki predvideva za 12,3 milijarde evrov novih zadolžitev in poroštev. "Minister tako politiko razglaša za uspešno, ne pove pa, kdo bo plačal zapitek," je dejal.

SDS je interpelacijo vložila sama, a pričakovati je, da jo bodo podprli tudi v ostalih dveh opozicijskih strankah, SLS in NSi. V nadaljevanju seje bodo svoja stališča predstavili predstavniki vseh poslanskih skupin, na koncu pa bodo glasovali o predlogu, da se Čuferja razreši s položaja ministra za finance.