Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Černač bo preiskoval Patrio

Deli na:

Mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga sestavo nove preiskovalne komisije o zadevi Patria, ki naj bi jo vodil poslanec SDS Zvone Černač. Člani komisije DZ tudi predlagajo, naj vodenje preiskovalne komisije o spornih menedžerskih prevzemih znova prevzame poslanec Zares Alojz Posedel.

Mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga sestavo nove preiskovalne komisije o zadevi Patria, ki naj bi jo vodil poslanec SDS Zvone Černač. Člani komisije DZ tudi predlagajo, naj vodenje preiskovalne komisije o spornih menedžerskih prevzemih znova prevzame poslanec Zares Alojz Posedel.

Novo parlamentarno preiskavo so zahtevali poslanci SDS in SNS, ki so prepričani, da gre pri aferi za "politično ozadje in politično režirano zgodbo". Preiskava naj bi med drugim ugotovila, ali so nosilci javnih pooblastil ovirali in preprečevali izvedbo javnega razpisa za nakup osemkolesnikov in z neresnicami vplivali na javno mnenje, da bi si na parlamentarnih volitvah leta 2008 zagotovili politično večino, "ki bi jim omogočila sestavo nove vlade in poplačilo koristi zaradi izgubljenega posla".

Po predlogu bo novo preiskovalno komisijo vodil poslanec SDS Zvone Černač, njen podpredsednik pa bo Dušan Kumer (SD). Člani komisije naj bi postali še Tadej Slapnik (Zares), Anton Urh (DeSUS), Zmago Jelinčič (SNS) in Anton Anderlič (LDS), namestniki članov pa Melita Župevc (SD), Robert Hrovat (SDS), Cveta Zalokar Oražem (Zares), Matjaž Zanoškar (DeSUS), Miran Györek (SNS) in Ljubo Germič (LDS). Komisija pa ne bo imela nobenega člana iz vrst poslancev SLS, saj ti niso predlagali nobenega kandidata.

Mandatno-volilna komisija državnemu zboru tudi predlaga, naj za predsednika preiskovalne komisije, ki se ukvarja s spornimi menedžerskimi prevzemi, znova imenike poslanca Zares Alojza Posedela. DZ ga je namreč s te funkcije razrešil, potem ko mu je po odstopu ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika začasno prenehal poslanski mandat. Ker je Posedel znova postal poslanec, bo tudi ponovno prevzel vodenje omenjene komisije.

Člani komisije državnemu zboru tudi predlagajo sestavo uprave in sveta novoustanovljene Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS. Podprli so predlog vlade, ki je za predsednico uprave je izbrala Dagmar Komar, za člana uprave pa Danila Grašiča in Marka Goloba.


Člane sveta agencije je vlada izbrala že poleti. Za predsednico sveta predlaga Aljo Markovič Čas, za člane pa Tomaža Keresteša, Mitjo Močivnika, Otmarja Zorna in Mojco Majič, je spomnil Križanič.

Vlada je agencijo za upravljanje kapitalskih naložb ustanovila v skladu s konec maja uveljavljenim zakonom o upravljanju kapitalskih naložb države. V skladu z omenjenim zakonom pa tako člane tako uprave kot sveta agencije imenuje in razrešuje DZ, pri čemer zakon zahteva minimalno večino 46 glasov.

Predlagane sestave nove agencije ne nameravajo podpreti v SDS. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine Jože Tanko, so nasprotovali tudi sprejemu zakona o upravljanju kapitalskih naložb, poleg tega pa gre za "politične kadre". Razprava se je nato razširila tudi na zadnje kadrovske poteze vlade.

Komisija sejo nadaljuje za zaprtimi vrati, saj se bo razpravljala o morebitni podelitvi poslanske imunitete predsedniku SDS Janezu Janši. Vrhovno tožilstvo je namreč na Okrajno sodišče v Ljubljani v zadevi Patria vložilo obtožni predlog zoper pet oseb, med njimi tudi Janšo. Za nadaljevanje postopka pa mora sodišče v Janševem primeru dobiti dovoljenje državnega zbora. Janša se sicer, kot so pojasnili v SDS, na imuniteto ne namerava sklicevati.