zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ceremonija v gorenjski cerkvi: zakaj se je avstrijski knez s črnim maseratijem pripeljal v vasico Adergas

Deli na:
Ceremonija v gorenjski cerkvi: zakaj se je avstrijski knez s črnim maseratijem pripeljal v vasico Adergas

Knez Mariano Hugo von Windisch-Grätz je aktualni veleposlanik Suverenega malteškega viteškega reda v Republiki Sloveniji. - Foto: Primož Lavre

Že po prestižnih znamkah avtomobilov je bilo mogoče slutiti, da se v Adergasu dogaja nekaj zelo nenavadnega. V nekdanjem dominikanskem samostanu je potekala sveta maša malteških vitezov, pred samostanom pa so bili parkirani mercedesi, audiji, maseratiji, vsi črne barve s čudnimi registracijami.

Reporterjeva novinarka je bila edina predstavnica medijev, ki je prisostvovala srečanju skrivnostnega in mogočnega viteškega reda. Objavljamo utrinek iz članka, ki je izšel v tiskani izdaji Reporterja.

K nama pristopi starejši eleganten gospod, neverjetno podoben Ianu Flemingu, legendarnemu angleškemu pisatelju in avtorju Jamesa Bonda, ki je bil med drugim tudi časnik mornariške obveščevalne službe. Predstaviva se, neverjetno mehko in nežno dlan ima, pove mi, da mu je ime Nigel Hugh Malim in da je tudi on v resnici mornariški časnik. Ob tem pa mi zamolči, kar kasneje izbrskam, da ima gospod z uglajenim angleškim akcentom v lasti kar precej bank in da je tudi predstavnik angleške gospodarske zbornice v Italiji. Uglajen, fin, res, pravi angleški gospod.


Pristopi še en galanten gospod, Hugo mu je ime, ponudi mi cigaret, v roki je nov kozarec vina, sploh ne vem, kako, a s Hugom se zapleteva v šaljiv pogovor. Tudi zanj šele kasneje zvem, da gospod ni samo Hugo, tako sem ga klicala, temveč je to knez Mariano Hugo von Windisch-Grätz, glava avstrijske veje te rodbine in sedanji veleposlanik Suverenega malteškega reda v Republiki Sloveniji. Leta 1987 ga je celo papež Janez Pavel II. imenoval za enega izmed »Gospodov njegove Svetosti«, katerih častna naloga je spremstvo pomembnih osebnosti, državnikov in ambasadorjev med uradnim obiskom papeža. Ups. Vaša ekscelenca.

Umirjen, s počasnimi gibi me ta gospod modre krvi gleda pozorno, počutim se kot zajček pred avtomobilskimi žarometi, in počasi vleče svoj cigaret. Za trenutek se znajdem v nekem zgodovinskem filmu, obkrožena s temi gospodi v tridelnih oblekah, v katerih jim očitno ni vroče, saj se nihče izmed njih ne poti tako močno tako kot jaz v tanki poletni oblekici.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24