zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Zavedamo se, da zgolj z varčevanjem ne moremo iz krize

Deli na:
Cerar: Zavedamo se, da zgolj z varčevanjem ne moremo iz krize

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela izrazil vero v to, da bo vlada s sindikati na koncu prišla do rešitve za stabilizacijo javnih financ. Če bo treba, se bo v pogajanjih angažiral tudi sam. Tem nujnim ukrepom naj bi sledili tisti za spodbujanje gospodarstva. "Zavedamo se, da zgolj z varčevanjem ne moremo iz krize," je zatrdil.

Cerar se zaveda, da je retorika trenutno ostra, "še posebej na strani sindikatov". Vendar pa misli, da se bo ta postopoma umirila.

"Časi so zahtevni, težki. Povsod skušamo nekaj privarčevati in tudi sindikati se bodo morali prepričati, da morajo prispevati k temu, da se ta država stabilizira in se trend obrne na bolje. Ko bo razumevanje obeh vključenih strani postalo boljše, bodo tudi toni nižji," je ocenil prvi minister.

Tudi zaradi tega verjame, da bosta strani na koncu prišli do rešitve, ki bo omogočila stabilizacijo javnih financ.

Cerar tudi še vedno upa in verjame, da bo minister za javno upravo Boris Koprivnikar uspešno izpeljal pogajanja. "Če bo stvar zahtevala dodatni angažma, če on in njegova pogajalska skupina ne bi našli poti do sporazuma, se bom moral angažirati tudi sam," je ob tem napovedal.

Cerar ob tam zagotavlja, da je vlada enotna, pa čeprav koalicijska partnerja Karl Erjavec in Dejan Židan včasih dajeta drugačen vtis.

"V vsaki koaliciji političnih strank se stališča vedno dinamično spreminjajo. Razumem, da želijo s takimi izjavami naši koalicijski partnerji izpostaviti svojo pozicijo. Seveda nisem zadovoljen, če to slabi pozicijo vlade do partnerjev v pogajanjih. A ker sta gospoda Erjavec in Židan svobodna človeka, tudi v tej koaliciji, imata vso pravico do izjav. Seveda pa si želim, da sta pri tem odgovorna tako do vlade kot do državljanov," je pokomentiral.

Vlada ima po Cerarjevih zagotovilih v mislih tudi druge zadeve. "Zavedamo se, da zgolj z varčevanjem ne moremo priti iz gospodarske in finančne krize," je poudaril.

"Izvajali bomo projekte in politike, ki bodo spodbujali gospodarstvo in gospodarsko rast ter zniževali brezposelnost," je napovedal. Vlada naj bi se lotila tudi slabih praks v sistemu, ki so državo do zdaj veliko stale.

Med temi je omenil odlivanje finančnega premoženja v davčne oaze. Cerar je ministrstvu za pravosodje že naložil, naj pripravi gradivo za oblikovanje posebne delovne skupine za oceno stanja in učinkovitejšo zaščito interesov države zaradi odlivanja in skrivanja finančnega premoženja v tujini.

"Zavzel se bom za vse možne pravne poti, da se ugotovi, kolikšna je tu realna ocena, da se premoženje vrne in da tisti, ki so to premoženje nezakonito pridobili, za to odgovarjajo," je zatrdil.

Napovedal je tudi ukrepe za zagon gospodarstva, med katerimi je omenil infrastrukturne projekte, energetsko sanacijo stavb, investicije v protipoplavno zaščito, izboljšanje črpanja sredstev EU in niz ukrepov za izboljšanje poslovnega okolja.

Še enkrat je zagotovil, da bo vlada nadaljevala s privatizacijo podjetij s seznama 15 državnih naložb za prodajo. V prihodnje bo privatizacija bolj strateško premišljena. Vse pa bo po Cerarjevih besedah sledilo cilju dviga ugleda in verodostojnosti države v mednarodni javnosti.

Med strukturnimi reformami je kot prvo prioriteto navedel zdravstveno. "Tu ne moremo čakati," je bil odločen. Pri zdravstveni reformi je po njegovih besedah ključen finančni vidik. Zdravstveno mrežo je treba ob tem racionalizirati in na novo opredeliti vlogo zavoda za zdravstveno zavarovanje.

"Pred očmi pa imamo predvsem pacienta; kako zagotoviti njegove pravice. Kako zmanjšati čakalne vrste? Kako ljudem zagotoviti več zdravja? Cilj je ohranitev kakovostnega javnega zdravstva, ob tem pa bomo seveda dopuščali razvoj zasebnih storitev," je dejal.